Новият треньор на националния отбор по футбол на България Георги Дерменджиев дебютира в четвъртък 19:00 часа в контролата с Парагвай, а в неделя по същото време на него се пада да завърши тежкия квалификационен цикъл за Евро 2020 срещу Чехия, започнат и продължен от героите от САЩ '94 Петър Хубчев и Красимир Балъков.

За разлика от "немските възпитаници", Дерменджиев е смятан за по-либерален треньор, който не повтаря непрекъснато думата дисциплина в съблекалнята. За него е важно футболистите да са психологически готови за битка, като им дава нужната свобода на терена, за да постигнат целите си, като премахнат "оловото в краката".

Фактите са, че тимът ни до този момент няма победа, вкарал е 5 гола, допуснал е най-много от всички в групата (17 попадения) и беше разбит с 6:0 от Англия в последната си среща, което е антирекорд у дома. Друг факт е това, че нашите вече няма какво да губят и трябва да започнат да побеждават.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Игралият някога като защитник Дерменджиев определено има афинитет към атакуващия футбол и се очаква да внедри модерната схема 4-2-3-1 с атаки по фланговете, и ангажимент на всички полеви футболисти да участват в изграждането на атаките и в националния отбор. Отборите му често бележат много голове, но и допускат, което е сред слабостите на подобен стил на игра.

Архитекта, както е известен във футболните среди, нямаше особени успехи в последните си два клубни тима - Ордабаси и Левски, но остава в историята като втория треньор след Станимир Стоилов, вкарал български отбор в групите на Шампионската лига. 

Именно успехите с Лудогорец му спечелиха възможността да води "лъвовете" в решителните битки за Евро 2020, където е нужен именно турнирен боец. За разлика от предшественика си Красимир Балъков, който завъртя рекордно количество играчи, Дерменджиев още след първите повиквателни каза, че е взел най-доброто и не е забравил никого, което означава спиране с експериментите и мобилизация за часа на истината в решителните битки.

В настоящия му тим липсват цял отбор от досега викани играчи, сред които много опитни или млади таланти, но важното е не кой, а как ще играе в националната селекция. Самият Дерменджиев каза, че е обнадежден и смята да оправдае доверието, определяйки тима си като "отбор с потенциал".
 

Нашата квалификационна група за Евро 2020