“Да вярваме ли - въпреки загубата от Украйна с 0:1 в контролата в сряда България завърши 2012 г. с положителен баланс. Три победи, 4 ремита и 2 поражения донесе годината на националите. А през 2011 г. отборът имаше едничък успех, 2 ремита и 5 загуби...

В добавка - сега родният тим няма поражение в официален мач. Победа над Армения, равенства с 3 участника на европейските финали - Италия, Дания и Чехия”, посочва в анализ вестник “Труд”. “Да, под волята на Любослав Пенев националният отбор живна и избяга от тъмата при Лотар Матеус. Но по нашите футболни земи (почти) винаги е рано да викаме “ура”. Защо ли?

Тъмният период за родината настана от фиаското на Евро 2004 - последното класиране за голямо първенство. Нататък се стовариха 4 поредни провала в квалификации. Но в 5 последователни години след турнира в Португалия националите завършиха с положителен баланс. Само в последните 2 настана отрицателна равносметка. Също положителен е балансът и в 4 от последните 7 години при официални двубои - европейски и световни квалификации. А веднъж резултатите са 50:50 процента.

В същото време два пъти напоследък нашият отбор е приключвал година без поражение в официален двубой - през 2006-а и 2008-а, които също са четни като 2012 г. Но тогава България в крайна сметка не успя да се класира съответно за Евро 2008 и Мондиал 2010.

Така че нека се порадваме на баланса на националния тим, но да оставим опиянението, хвалбите и “ура”-то за октомври догодина. Тогава приключват световните квалификации за Бразилия 2014”, завършва анализът на “Труд”.