България ще се изправи срещу Ирак в откриващия двубой на второто издание на Световната купа за деца в неравностойно положение SATUC. Това отреди тегленият жребий на емоционална церемония в зала "Витоша" на столичния хотел "Маринела". 

Нашите момчета, предвождани от селекционера Методи Здравков, мерят сили с близкоизточния тим днес от 16:00 часа на един от терените на Националната футболна база "Бояна", която ще приеме целия турнир през следващите 5 дни. Третият отбор в групата на България е Либерия, срещу който българските "лъвове" ще играят отново днес, но от 17:30 часа.

Церемонията по жребия за първенството, включващо 12 отбора от всички точки на света, бе предхождано от мащабна пресконференция с участието на представители на съорганизаторите от фондацията на катарската принцеса Шейха Ал-Тани и Българския футболен съюз.

"За мен е изключителна чест да съм част от тази благородна инициатива. Положихме много усилия това събитие да се случи, а фактът, че срещнахме толкова гореща подкрепа от страна на Българския футболен съюз и всички наши приятели в България ме прави изключително щастлива. Надяваме се предстоящите дни да се превърнат в един страхотен празник, който ще остави незабравими спомени у тези изключителни деца", каза принцеса Шейха Ал-Тани във встъпителното си слово.

"За нас е огромна привилегия да сме домакини на този турнир. Целта ни е не просто да дадем шанс на тези специални деца да се докоснат до неповторимата атмосфера на този форум, а да им дадем тласък и надежда в живота. Блясъкът в очите им си заслужава всичите ни усилия", коментира на свой ред заместник изпълнителния директор на БФС Павел Колев.

По време на пресконференцията поздравително слово изнесоха някои от официалните посланици на надпреварата, сред които и легендата на мароканския и африканския футбол Азиз Будербала, Осама Набих, Гамар Амал и др. В залата присъстваха и голяма част от участниците в турнира, чийто официален старт бе поставен днес от 15:00 часа от президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и принцеса Шейха Ал-Тани на Националната футболна база "Бояна".

Освен България, Ирак и Либерия, които ще мерят сили в група "А", жребият разпредели останалите участници както следва: Перу, Босна и Херцеговина и Камбоджа (група "B"), Мексико, Камерун и Индонезия (група "C") и Сирия, Нигерия и Мароко (група "D"). Първите два отбора във всяка група ще се класират за четвъртфиналите. Финалът ще се играе на 15 август от 19:00 ч., а непосредствено преди него ще се състои и демонстративният мач между посланиците на турнира, в който участие се очаква да вземе и легендата на португалския футбол Нуно Гомеш, който ще пристигне у нас специално за събитието.