Националният отбор на България ще завърши настоящия квалификационен цикъл за световното първенство без победа като гост. До момента Мъри и компания направиха равенства с Черна гора (2:2), Ейре (1:1), Грузия (0:0) и загубиха от Италия (0:2) и от Кипър (1:4).

За последно представителният ни тим е завършвал квалификационен цикъл – за световно или европейско първенство, без успех като гост за Мондиала през 1990 година в Италия, за когото не се класираме.

Тогава сме в групата с Дания, Гърция и Румъния. Правим равенство с Дания като гост – 1:1 и губим при визитите си от Румъния (0:1) и Гърция (0:1). Завършваме на последно място в групата с 1 победа, 1 равенство и 4 загуби и голова разлика 6:8.

От тогава до сега, т.е. 20 години, във всеки квалификационен цикъл България неизменно играе с отбори, които за нас до скоро бяха от ранга на джуджетата. “Лъвовете” винаги постигаха победи срещу Малта, Кипър, Грузия, Андора, Люксембург, Естония и др.

След като при Стоичков Малта ни изненада и едва стигнахме до равен – 1:1 като гост в квалификациите за световното първенство през 2006 година, а след това Албания ни взе два хикса (квалификации за европейското първенство миналата година), Мъри се прочу и паднахме тежко от Кипър с 1:4 преди няколко дни./БЛИЦ