Лудогорец започва десетия си сезон в евротурнирите с домакинство  срещу Шахьор (Солигорск) в мач от първия квалификационен кръг на Шампионската лига. Това ще бъде първата среща на български представител в турнирите на Стария континент за сезон 2021/22.

 efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

Двубоят ще бъде юбилеен за „орлите“ в Европа, тъй като се явява тяхната среща №100. Срещу първенеца на Беларус разградчани ще опитат да сложат край на негативната си серия от шест поредни загуби в Европа. От българските отбори само Левски има повече поредни загуби в турнирите на УЕФА – един път девет и един път седем.

В досегашните 99 двубоя на Лудогорец в Европа най-често срещаният резултат е 1:0 – 15 пъти. Новият технически директор на „орлите“ Козмин Моци е клубният рекордьор по мачове от евротурнирите – 81. Сънародникът му Клаудиу Кешерю е лидер при голмайсторите с 16 попадения. При асистенциите №1 е клубната легенда Марселиньо със 17, на две пред Вандерсон.

ЛУДОГОРЕЦ – ШАХТЬОР (СОЛИГОРСК)FC Shakhtyor Soligorsk

Днес от 20:00 часа по Диема Спорт
Разград, „Хювефарма Арена“
Съдия: Рохил Саги (Норвегия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Лудогорец: Кахлина, Икоко, Вердон, Пластун, Недялков, Баджи, Гонсалвеш, Кауби, Текпетей, Десподов, Кешерю
Контузен: Са
Наказан: Сантана

Шахтьор (Солигорск): Хутор, Шевченко, Филипенко, Сачивко, Антич, Корзун, Иванович, Подстрелов, Ахмеди, Стасевич, Дарбо
Контузен: Шьоке
Наказани: няма

Баланс между двата отбора в Европа: нямат играни мачове един срещу друг
Баланс на Лудогорец в Европа: 99 мача, 33 победи, 28 равенства, 38 загуби
Баланс на Шахтьор (Солигорск) в Европа: 39 мача, 11 победи, 13 равенства, 15 загуби

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Лудогорец няма домакинска победа в Шампионската лига от 11 юли 2018 г., когато разгроми Крусейдърс със 7:0. После направи 0:0 с МОЛ Види, а след това загуби с 2:3 от Ференцварош и с 0:1 от Мидтиланд.
* „Орлите“ са вкарали само шест от отсъдените в полза на тима 12 дузпи в Европа. Срещу разградчани са свирени 16 наказателни удара и са реализирани 11.
* Последната победа на Шахтьор (Солигорск) в Европа е от 25 юли 2019 г. - 2:0 срещу датския Есберг. Малко по-рано (18 юли 2019 г.) е и последният успех като гост в евротурнирите – 1:0 над Хибърниънс в Малта.
* Шахтьор записа две загуби с по 0:1 от босненския Широки бриег при последното си участие в Шампионската лига през 2006 г.