БЛИЦ ви представя кадри от церемонията по откриването на най-модерната футболна тренировъчна база в България - тази на "Ботев" (Пловдив). На церемонията в Коматево присъстваха собственикът на "канарчетата" Цветан Василев, кметът Иван Тотев, представители на Министерството на младежта и спорта, БФС, Областна управа, Община Пловдив, както и редица футболни и спортни деятели, както и настоящите играчи на "жълто-черния" клуб, водени от треньора си Станимир Стоилов.

Модерното бижу става фабрика за таланти, като Мъри вече многократно заяви, че целта е от люпилнята да се изкарат новите Тодор Неделевци.

Базата се появи върху площ от 66 034 кв. метра на мястото на стария стадион в квартал "Коматево", както и на мястото на местната ракиджийница. Преди 2-3 години тук бе обичайна гледка стадо овце да пасе тревата на кварталното игрище. Сега обаче е коренно различно. Модерната база включва 6 футболни терена, хотел, многофункционална спортна площадка, два басейна, джакузи, сауна, парна баня писта, пясъчник, спортно-възстановителен център, паркинг, фен-магазин, фен-кафе, зала за пресконференции, фитнес и трибуна с 2000 седящи места.

25 деца от школата на пловдивчани още днес станаха новите обитатели на базата. Досега момчетата, които не са от Пловдив, живееха в общежитията на Спортното училище "Васил Левски". От днес те разполагат с 80 двойни стаи.

Стотици фенове на "Ботев" станаха свидетели на новото начало и веднага след прерязването на лентата запяха "Ботев" ще прегърне Купата!".

"Този прекрасен резултат нямаше да бъде възможен без доверието на община Пловдив. Убеден съм, че ще докажем правотата си и решителността си при изграждането на новия стадион. Обещах да направим това в следващите 2 години", коментира благодетелят на "жълто-черните".

"Вярвам, че с тази основа "Ботев" не просто ще бъде най-добрият в България, а ще може успешно да се конкурира на европейското поле. За това пожелавам на футболистите и треньорското ръководство вяра, сили, себераздаване и себеотдаване, за да можем да удовлетворим високите изисквания на най-прекрасната публика в България", заяви банкерът.

"Доволен съм, че успяхме да изградим тази база, чрез която ще можем да развиваме бъдещите таланти, така както стана с Тошко Неделев. Нашето желание и цел е до няколко години "Ботев" да бъде изграден главно от юноши на клуба", изрази намеренията си Цветан Василев.

"Ботев" е готов за титлата, но тя не е цел на всяка цена. Има и други отбори, които я искат. Ние не желаем да обременяваме психически футболистите. Има още много мачове. Новият регламент на първенството изисква друга подготовка, друга стратегия. Доста по-интересно е от друг път. Много отбори са с изравнени сили. Мисля че външните фактори намаляха в това първенство, което е решаващо. Това се отразява положително и на националния отбор", продължи босът.

"Финансовият феърплей трябва да се спазва от всички. Тази година имаме по-различни условия от това, което наблюдавах миналата и по-миналата. От ръководствата на клубовете зависи до каква степен ще изкореним лошите неща от миналото. Уважавам това, което правят г-н Домусчиев, Гриша Ганчев... Разбира се, бих желал да има повече такива собственици, които наистина да създават отборите си стратегически, а не чрез други методи... с елементарни търговски трикове. За нас титлата не е самоцел. Имаме си проект и го изпълняваме", каза Василев.

"В момента политическата ситуация в България е напрегната, но нека не политизираме спорта. Футболните клубове са дотолкова зависими от нея, доколкото бизнесът на техните собственици би могъл да е зависим от политическата ситуация. От стабилността на развитието на страната зависят успехите на футболните клубове", добави благодетелят на "Ботев" (Пловдив), който коментира и темата с "Газпром" - "Няма как, който и да било да насочи подобен гигант и да му нареди къде да инвестира парите си. Нека те сами преценят дали искат това да стане в "Левски" или който и да било друг клуб."






Още снимки от модерната база - ТУК!

ko_4.jpg

ko_5.jpg