Агенция БЛИЦ ви предлага част от версиите, плъзнали из спортните среди, свързани с най-големия гаф в историята на българския трансферен футболен пазар. Естествено става въпрос за догадки и слухове около неосъщественото преминаване на четиримата играчи на Левски Зе Соарес, Живко Миланов, Дарко Тасевски и Юсуф Рабех в руския шампион Рубин.

Какво е договорено при “преговорите”

Първоначално двете страни се договарят Левски да получи 5,7 млн. долара за футболистите. Парите са разпределени така: Живко Миланов - 1 млн. долара, Дарко Тасевски 1 млн. долара, Зе Соарес - 2 млн. долара, Юсеф Рабех - 1,7 млн. долара. В Москва обаче “човекът” от Рубин казва на изпълнителния директор на Левски по финансовите въпроси Константин Баждеков нещо съвсем друго: "Плащаме за четиримата общо 2,7 млн. долара и то на четири вноски. Заплатите на играчите остават в същите параметри".

Слух №1: Мениджърите

Целият сценарий е скалъпен от мениджъри, които са били прецакани от Тодор Батков и ръководството на Левски при предишни трансфери. Мирчо Димитров, известен като Мирчо от Вършец, доведе преди време Дарко Тасевски на “Герена” от украинския Металург. Той бе и в основата на трансферите на бразилците Зе Соарес, Жоазиньо и Жеан Карлос в “синия” тим, като последният бе продаден на Амкар (Перм). Самият Мирчо Димитров обаче бил обиден, тъй като е пренебрегнат при преговорите между клубовете. Като човек със силни позиции в бивша Русия той очаква всичко да минава през него. Затова и се сърди, тъй като ще вземе пари само от футболистите, не и от клубовете.

Слух №2: Хора от бившото ръководство на Левски

Организацията идва от среди, настроени срещу Батков и Левски. Споменават се имената на Даниел Боримиров, Емил Велев, Наско Сираков и Станимир Стоилов. Първите двама бяха уволнени преди два месеца след две победи на старта в Шампионска лига, а Наско Сираков и Станимир Стоилов преди година след загубата от Локомотив (София) с 1:2. Всеки един от тях има зъб на Левски и Батков.
“Такъв номер с по-голяма изобретателност и ум се организира за кратко време. Нужни са ти няколко неща. Първо около 10-15 000 евро. Сваля от интернет емблемата на Рубин, с телефонните номера, намира се човек, който да се представи по телефона за шефа на клуба, водят се разговори, обявяват се сериозни суми, за да се отвлече вниманието, а после обявяваш по-малко пари и Левски сами се отказват. Така компрометираш Батков, правиш го за смях и настройваш всички срещу него", предполагат запознати с трансферните далавери.

Слух №3: ЦСКА


Заговорът идва от ЦСКА. Александър Томов е със силни позиции в бивша Русия. Той има зъб на Левски за отнетия лиценз и провалените пари от участието на ЦСКА в Шампионска лига през есента на 2008 година. Отделно от това настоящите босове на ЦСКА бяха в Москва преди дни за реванша с Динамо, който “червените” спечелиха. Димитър Борисов даже закъсня с 24 часа, тъй като му се наложило да остане в руската столица. Предполага се, че не е изключено именно от Борисовата градина да са скроили мръсния номер на вечните си съперници.

Слух №4: Хазартната мафия

Зад кулисите стоят представители на международната хазартна мафия.
"Представители" на Рубин от дълго време държали връзка с “Герена”. Двама души, които се обявили за футболен агент и човек от Рубин, се срещнали с президента на "сините" Тодор Батков и с Баждеков, а после пращат факс-менте с оферта за карето играчи. Докато отборът и цялата администрация на "сините" се намират във Виляреал за мача от "Лига Европа", атаките към Левски продължават. Започва се обмен на информация, дават се имена на поставени лица в Москва. Ръководството преценява да се изпратят играчите и финансовия директор Костадин Баждеков в Москва, които отново са посрещнати от човек, който се представя за служител на руския шампион. Батков се усъмнява в цялата измама и звъни на дадения телефон, който в последствие се оказва, че изобщо не е на президента на Рубин. Оказва се, че адвокатът е бил подведен и клубът става жертва на хазартната мафия. В същото време, в един от най-големите азиатски букмейкърски къщи "SBОbet", коефициентът за победа на ЦСКА в дербито срещу Левски е бил 1.96 между 13:00 и 15:10 часа, след което рязко пада на 1.67. Според специалистите това означава, че са заложени огромни суми за победа на ЦСКА. Офертата за четирима от най-добрите играчи на "сините" е била създадена фалшиво с цел Левски да бъдат отслабени в мача с вечния съперник, а заложилият или заложилите за ЦСКА да спечелят много пари.

Слух №5: Майкъл Чорни

Майкъл Чорни бил в обтегнати отношения с Батков и искал да го принуди да продаде контролния акции на Левски. Идеалният вариант за това е да му скрои този номер, с който да унизи и Батков, и “синьото” ръководство.

Последствията

Тодор Батков ще сезира българските органи и ще се иска съдействието на Интерпол, за да бъдат спипани виновниците за невероятната трансферна сага. Силно афектираният собственик на Левски първоначално заплаши с уволнение Константин Баждеков, който не се бил усетил при първоначалните преговори. Финансовият спец обаче има толкова вина, колкото и самият бос №1 на “Герена”.