ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Георги Иванов - Гонзо почти сигурно печели битката за президентския пост в БФС, научи ексклузивно БЛИЦ от сигурни източници! 

Очаква се новината да бъде официално обявена и да бъде изнесена информация за броя гласове, които са получили кандидатите за стола на Борислав Михайлов.

Информациите са, че Гонзо е получил необходимите гласове за победа още на първи тур.

Официално: Гонзо президент на БФС! Преби Бербатов с голяма разлика

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

Общото събрание на клубовете, членуващи в БФС, започна с реч на Борислав Михайлов.

Футболната централа предава конгреса директно на собствения си канал в „You Tube“.

Конгресът беше открит с реч на Борислав Михайлов. След това думата взеха и представителите на ФИФА и УЕФА, които ще следят за редовността на провеждане на Общото събрание.

След това делегатите гласуваха секретариата, който води протокола от конгреса да се състои от седем души (двама повече от предварително предвиденото). Предложението, направено от единия от кандидатите за президент, беше прието.

Делегатите приеха, че всяка от комисиите, които ще работят по време на делегата ще се състоят от петима делегати (включително председател). След това започна работата по официално обявената програма и първо беше приет отчет за работата в периода 2022-23 г. Последва финансовия отчет на БФС за последните две години, който обяви печалба от над 3,5 милиона лева за последните две години и също беше приет.

Впоследствие делегатите приеха оставките и освободиха от отговорност Борислав Михайлов и членовете на Изпълкома. 303 делегати гласуваха за оставката на Боби, а 12 бяха против. 318 от делегати дадоха своя вот за оставката на членовете на Изпълнителния комитет, а двама бяха против.

След това беше обявена обедна почивка, която ще продължи до 14:00 часа.

В 14 часа заседанието на конгреса беше подновено. Кандидатите за президент на БФС бяха одобрени и допуснати до гласуване. Делегатите приеха предложението с 417 гласа "за", 0 гласа "против" и 0 гласа "въздържал се".

След това се проведе интересно гласуване дали делегатите да дадат вота си за президент на БФС в тъмна стаичка или в такава, от която да има видимост за всички. Идеята за тъмната стаичка беше одобрено с 240 гласа "за", 109 "против"  и 11 "въздържал се"

Кандидатите за президентския пост бяха допуснати в залата и говориха пред делегатите. Всеки от тях имаше по 5 минути за реч. След изявленията им беше предложено следното: „Броят на присъстващите да бъде равен на броя регистрираните. Делегатите не напускат залата, докато не гласуват“. Процедурата бе одобрена след гласуване с 432 гласа „за“ и нито един „против" или „въздържал се".

Делегатите ще гласуват по зони (София, Пловдив, Варна и Велико Търново) в четири тъмни стаички. Процедурата започна след 15 часа. Необходимите гласове за победа на някой от кандидатите още на първи тур е 233 гласа. 

Малко преди 17 часа гласуването все още не е приключило, след като продължава почти 2 часа.

В 17:15 часа приключи гласуването. "469 делегати са се регистрирали сутринта, 468 са гласували. На един от делегатите му се е наложило да отиде в болница, тъй като му е прилошало", каза водещият Атанас Фурнаджиев. 

"235 гласа са необходими за победа на първи тур", добави Фурнаджиев.

В 17:46 часа БЛИЦ научи ексклузивно, че Георги Иванов - Гонзо почти сигурно е победител още на първи тур.

В 18:20 часа официално беше обявено, че Гонзо печели битката с Димитър Бербатов с 235 срещу 181 гласа. 




-------------------------------

В битката за президентския пост са седем кандидати Димитър Бербатов, Георги Иванов-Гонзо, Михаил Касабов, Георги Градев, Манол Иванов, Георги Захариев и Петьо Костадинов. Предварително от надпреварата се отказаха Христо Крушарски и Илиян Стоянов – Коловати.

Според програмата на конгреса първо ще се определи комисия, която да впише колко са делегатите по регистрация. След това се избира Комисия по жалбите - ако има такива, в хода на форума. Ще бъде определена и комисия по провеждане на изборите.

Първата точка от дневния ред е отчет за изпълнението на Програма на БФС за развитието на футбола за 2022 и 2023 г. След това следва финансов отчет за същия период. Третата точка е свързана с разглеждане на жалби до Общото събрание.

После ще се гласува оставка на Борислав Михайлов като президент на БФС, а след това и на членовете Изпълкома, като за всеки ще бъде гласувано поотделно.

Изборът на новия президент на БФС е записан в точка №6. За да бъде избран някой кандидат, той трябва да събере 50%+1 от гласовете на делегатите. Ако няма избран президент след първия тур, ще последва балотаж между двамата кандидати с най-много гласове. Последната точка е "Избор на членове на Изпълнителния комитет на Сдружение "Български футболен съюз".