Президентът на БФС Борислав Михайлов даде дълго интервю в предаване по БиТиВи. Шефът на родния футбол коментира актуалната тема за “черното тото”, борбата на БФС и расисткия скандал от световната квалификация с Дания. Михайлов постави оценка на националния отбор и Любослав Пенев и за пореден път коментира отказа на Димитър Бербатов да се завърне.

-Какво знаете вие за “черното тото” в България? Има версия, че българските клубове се издържат от това нещо.
-В България няма богати клубове. “Черното тото” – дали залагат на нелегални места или фиксиран мач. И двата проблема са огромни, те не са само на България. У нас няма толкова много пари, за да се правят такива залози. При нас идват сигнали от УЕФА. За последните 3 години имаме 16-17 сигнала. Има хора, които следят парични потоци в дадени мачове, кой залага и какво залага. Това обаче е само сигнал, тези хора само допускат, че има странно движение на пари. От там натам ние пращаме сигналите на компетентните органи. Да, прокуратурата разследва, разпитва. Тези данни обаче не са достатъчни да бъде доказано нещо. Много пъти сме искали ние и прокуратурата и тези, които работят, да се дадат IP адресите на тези, които залагат. Това обаче е забранено и никой не дава информация. И аз ходих в ГДБОП, говорим общо как да се борим срещу това нещо. В България се играят 600 мача на седмица. Делегатът на мача (б.р. – има предвид изваждането на юношеския отбор на Спартак Плевен до 19 години) пише, че се съмнява, събира се комисия, генерал Василев й е шеф, вътре е пълно с бивши служители на МВР.

-Вашето искрено мнение, може ли да кажете, че в България няма “черно тото”. Или има нещо, но не може да го хванете.
-Щом говорим по темата, има съмнения. Те обаче са в цял свят. Мисля, че е на много ниско ниво, в по-долни дивизии и според мен се организира на ниво участници в дадена среща. Нищо, че са деца. Един цял отбор беше изключен, сега нови четирима футболисти от Видима. Самият техен треньор се усъмнил в тях. Имаме приет закон преди 2 години, един от най-добрите в Европа. Може би никога не може да бъде спряно това тото, но поне да бъде намалено и да се знае за какво става въпрос. Ако този мач – Германия – Швеция (4:4) е в България или участва български отбор, веднага всички ще кажат уговорен мач. А сега той се коментира като футбол, в Германия и Швеция не са написали “черно тото”.

-Смята се, че понеже всички са в кюпа, няма да има наказани и футболът се изхранва от “черно тото”?
- Не, не съм съгласен, най-малко няма доказателства за такива твърдения. Не казвам, че няма, но да се пише и говори по този начин, че футболът се изхранва от това нещо...Най-малкото и просто е, че в България няма такива пари във футбола..

-Таблоидът “Сън” днес написа: “Какво работи Борислав Михайлов в УЕФА”, като поводът е обвинението за расизъм след мача с Дания и това, което се е случило на младежкия мач между Англия и Сърбия. “Сън” казва: “Тъй като Борислав Михайлов е заинтересован и няма нито един тъмнокож член в Изпълкома как да се борим срещу расизма”?
-Те правят сравнение, че съм в Изпълкома на УЕФА. ФИФА също ни разследва за расизъм за мача с Дания. Аз правя това, което останалите 14 души. Подобни наказания не се взимат от Изпълкома, а от комисии. Моят ресор в УЕФА е вицепрезидент на футболната комисия, аз съм и шеф на комисията по футзал. Всяко решение се гласува и съм един от 15-те члена. Преди една година без да е имало кой знае какво УЕФА ни наказа 40 хиляди евро заради подобни съмнения, дюдюкания и т.н. Сигналът беше подаден от шефа на медиите в Английската футболна федерация, а не от делегата на мача. И то десет дни след срещата. Ами нарушена дисциплина е, но какво да направим.

-Расистка ли е българската публика?
-Публиката ни не е расистка, но във всяка една държава си има група хора, които понякога нарочно го правят.
 
-Любослав Пенев е много нервен на съдиите. Бяхме ли ощетени? Справедливо ли изгониха Иван Бандаловски?
-По всички правила на футболното съдийство това е червен картон. Аз също не бях доволен от съдийството, счупих бутилка с вода дори след това. Можеше обаче да не покаже картона, защото беше 30-ата минута, средата на терена и предрешава двубоя. А и до този момент мачът се играеш без грубости. Но тълкуване на съдията, в никакъв случай не е нарушил правилника.

-Има ли някаква предубеденост към нас от страна на съдиите?
-Със сигурност не. Аз съм член на най-високото ниво на УЕФА. Съдиите са хора, правят грешки, но не само в България, навсякъде, когато не върви даден отбор или среща, всичко се концентрира върху съдиите.

-Свърши ли истерията около българските съдии? Защо нашите рефери свирят по един начин тук, а по съвсем друг в Европа?
-Това също е българска легенда. От две години сме подписали конвенция с УЕФА. Българското съдийство е уредено, както в Германия, Англия и другите страни. Това, че голяма част от сегашните действащи лица във времето по някакъв начин са имали контакти със съдиите, значи те са били хората, които са атакували съдиите. Има търсене, като има предлагане. Българското съдийство се развива доста добре, не случайно имаме шестима международни съдии. Няма чак толкова недоволство напоследък.

-Валентин Михов е радетел за намаляване на отборите в “А” група?
-Това ще се случи, от догодина “А” група става 14 отбора, след това 12. Вальо Михов ми е приятел, той беше 10 години шеф на ПФЛ. Всяка година се опитваха да предложат на БФС да бъде намален съставът и от 16 представители като гласуваха 12 винаги бяха против. Нека опитаме намаляване, за да видим дали ще се повиши качеството.

-Обвиненията, че българският футбол е залят от корупция, че собствениците на клубове са мошеници. Как приемате тези неща? Често в Германия пишат подобни статии.
-Зависи от кои медии излиза всичко. И те са малко особени, но така или иначе в България не са се случили неща, които се случиха в Италия например. Първите данни за подобни неща бяха с един германски рефер. Така че тези неща не са измислени в България.

-Кога ще видим децата да израстват от малки, както се прави в Испания, Германия.
-По инициатива на БФС вече има групи за седемгодишни и деветгодишни. Имаме две елитни групи до 17 и 19 години. УЕФА ни одобри по още една програма, по която ще дойдат не много финанси, но все пак е нещо.

-Сигурен ли сте за поста си?
-Това не е даденост, има си Конгрес догодина, който иска, да се явява. Те си мислят, че е много приятно да си шеф.