Ръководството на „Ботев" (Пловдив) даде специална пресконференция, на която разясни подробности около започващата реконструкция на стадион „Христо Ботев”. Очаква се началото да бъде поставено на 1 юли, а първо ще бъде разрушена Трибуна „Изток“. Тъй като секторът е изграден върху насип няма да има взряване, а земната маса ще бъде изгребана.
 
Липсата на сектора на агитката на „канарчетата“ ще доведе до разместване по трибуните. По всяка вероятност „бултрасите” ще се настанят в южната част на стадиона, където досега стояха гостуващите фенове, който пък ще се преместят на Северната трибуна, между таблото и Трибуна „Изток“.
 
Новият сектор ще бъде разположена на площ от 2800 кв.м., а капацитетът й ще бъде над 6000 седящи места, като 70% от тях ще бъдат покрити с козирка. Под трибуната ще се помещават съблекалните, санитарни помещения, зали за спортна дейност, фитнес и др. По думите на арх. Георги Савов, Трибуна „Изток“ ще бъде изградена в срок от 1 година.
 
„Възможно е да приключим и по-рано, но разумният срок е от 1 година за всяка една от трибуните. Ако всичко върви по план, до 4 години стадионът трябва да е напълно завършен. В строителството няма нещо изключително и уникално. Единствената цел на тази инвестиция е не да впечатлява, а да бъде изключително оптимална. За целта ще ползваме световния опит в изграждането на тези стадиони. На по-късен етап ще решим дали да монтираме козирката накрая върху вече готовите трибуни, или над всяка една поотделно още щом е готова”, заяви арх. Георги Савов.
 
След Трибуна „Изток“ в плановете за реконструкция следват последователно северната, южната и централната трибуни. Ремонтите няма да попречат на провеждането на футболни срещи. Строителните дейности ще бъдат изолирани с временна строителна ограда, а „канарчетата” ще продължат да домакинстват на стадион „Христо Ботев”.
 
„Преди 2 години обещахме няколко неща. На първо място беше базата в Коматево, след това създаването на боеспособен представителен отбор, който да се превърне във фактор в първенството, както и реконструкция на стадиона. Първите две неща вече се случват, дойде ред и на стадиона, който е и най-трудоемката и изискваща най-големи инвестиции част от нашата програма. Реконструкцията със сигурност ще създаде неудобства на нашите фенове, но се надявам, че те ще проявят разбиране в името на голямата цел. Жалко, че няма да може да използваме пълния капацитет за първия мач от новото първенство, но е крайно време да започнем строежа”, заяви президентът на „Ботев” Юли Попов.