Кметът на Враца Калин Каменов, който е и председател на Управителния съвет местния Ботев, лично присъства на дискусията с БФС за реформите в родното първенство. В момента тимът е лидер в Северозападната „В“ група и по тази причина получи покана за срещата.

Отсега обаче е ясно, че Ботев няма как да се справи с критериите на футболния съюз. От една страна, на този етап изглежда невъзможно клубът да осигури необходимата финансова декларация, че разполага с поне 1,5 млн. лв, пише "Тема Спорт". Припомняме, че състоянието на врачани никак не е цветущо и трябваше АЕЦ "Козлодуй" да им превежда спешно солидна сума, за да спасява съществуването им.

На фона на това изглежда абсурдно клубът да намери 1,5 млн. лв., за да се включи в нова „А“ група.

От друга страна, Ботев няма намерение да поставя осветление, което означава, че не може да отговори на два от трите основни критерия на БФС. Клубът от Северозапада предпочита да налива средства за развитие на своята школа, а не за осветление, което не му е необходимо във „В“ група. Така Ботев почти сигурно отпада като евентуално допълнение на разширен елит.