Очакваната с трепет среща на най-високо ниво за реформа или рестарт на българския футбол вече е в историята. Проведе се във вторник и събра голяма част от отговорните фактори във футбола. За първи път от години ръководителите седнаха да дискутират нещо. Ще кажете, че пак сме недоволни и критикуваме. Хората проявиха инициатива и се събраха, а вие пак ще ги засягате. Не, ние ще зададем въпроси, на които не получихме конкретни отговори. Футболът ни няма как да се оправи на среща за 3 часа, от която един час е кафе пауза. Ще караме по същество, за да стане ясно, че нищо не е ясно. От 17:30 часа във вторник до този момент 90% от журналистите и точно толкова от феновете не разбраха защо бе проведена тази среща и какво произлезе от нея. Ще се опитаме да систематизираме най-често задаваните въпроси, които, вярвайте, са десетки. Май се оказахме прави, когато вчера БЛИЦ написа – сериозно рестартиране или чесане на езици. От вчера мирише на второто...

Ето въпросите, които си задават всички журналисти и фенове:

1.След срещата никой не каза колко отбора ще има в новата “А” група, Висша лига или както и да се казва елитната дивизия на футбола ни. Десет, дванайсет, четиринайсет или шестнайсет? Дори и експертът от Холандия, който бе поканен, за да се покаже колко сериозна е срещата, не каза нищо конкретно. Той завърши с думите: “В този момент не знам кой формат е най-удачен”...

2.Борислав Михайлов през цялото време свеждаше всичко до подаване на документи за лиценз и получаването му, което ще е гаранция за участие в новата “А” група. Ако не сме си изгубили паметта, досега беше точно така – подаваш документи, получаваш лиценз и играеш в професионалния футбол. Не получаваш лиценз и отиваш при аматьорите. Какво е по-различното освен че повече клубове ще получат шанс да подадат документи и да получат лиценз, за да се увеличи броя на клубовете.

3.Кой измисли това за банковата гаранция? Помнят ли в БФС, че преди около 13 години имаше една подобна среща, на която босове от калибъра на Жоро Илиев извадиха няколко банкови гаранции (колко бяха официални е друг въпрос). Още утре в БФС всеки може да депозира каквато иска гаранция, от която банка пожелае. Кой ще следи за наличието на тези пари и за гарантиран бюджет на клубовете?

4.Да предположим, че клубовете се обединят около идеята броят им да бъде увеличен на 16, т.е. 8 мача на кръг. В БФС помнят ли какво беше?! Ако не, ще им припомним. На кръг ще има най-много по два завързани мача, останалите ще бъдат откровено тото. Някой има ли интерес тотото да се завърне? Или е друга идеята – да има повече мачове, за да се печели повече от телевизионни права...Присъствието на отбори “пълнеж”, колкото и да са покрили критериите, няма да оправи футбола ни.

5.За да дадем отговор на въпроса: “Тогава какъв трябва да бъде форматът”, смятаме, че “А” група с 10 отбора, но с ЦСКА и Литекс е най-добрият вариант (по-нататък ще стане дума конкретно за ЦСКА и Литекс. Пропускаме Локо София, защото собственикът сам каза, че на този етап няма възможност за участие в елита). Компромисен вариант е 12 отбора. Пребройте ги и ако има повече от 12 тима за хубави, равностойни и силни мачове, чакаме предложения...Онези обяснения, че са закрити големи футболни центрове – Русе, Плевен, Видин, Шумен, Хасково, които трябва да имат отбори, не минава. Ако имаш силен отбор, ще играеш в “А” група и с 10, и с 12 отбора.

6.Само ние ли оставаме с впечатление, че групата може да бъде увеличена, за да бъдат вкарани този или онзи приятел по кметска линия, защото видиш ли, направил хубава база и му хрумнало, че в градчето му трябва да има елитен футбол.

7.Чухме вариант за разделяне на първенството на първа шестица и втора осмица. Моля??? Този филм го гледахме и някои се опитваха да ни убедят, че ще бъде много интересно, защото нямало да се знае кой е шампион и кой изпада. Да бе, само, където във втората осмица мачовете се играеха на принципа летен туризъм.

8.Кой ще администрира цялото това ново създание? Администрирането на първенството от (външно) АД, което не е лицензирано като спортна федерация от Министерството на спорта, е забранено. УЕФА знае ли за този проект и ако отговорът е да – какво е нейното становище?

9.Колкото и пристрастно да звучи заради дадения клуб, но какво се случва с ЦСКА? Твърди се, че държавата в лицето на министър Кралев е готова да помогне – как, по какъв начин и с какво? Кое дружество ще продължи след края на настоящия сезон? Старото може ли да бъде оздравено, въобще ще се стигне ли до изготвяне на оздравителен план? Ако да – как ЦСКА хем ще изготвя план, който едва ли ще бъде готов по-рано от юни-юли, та дори септември, и ще кандидатства за лиценз, срокът за което е 30 април??? Вариантът с новото дружество ФК ЦСКА съществува ли? Защо Борислав Михайлов се прави на ударен, казвайки, че за пръв път чува за преименуване на Литекс на ЦСКА. Не звучи сериозно от поста му да говори подобни глупости, че не знае за възможностите най-успешният български клуб как да продължи съществуването си. Чисто в негова полза е да знае всеки ден какво се случва с ЦСКА, защото колкото и да не е виновен, голяма част от вината се изсипва и върху БФС. Мнозина смятат така по горещия въпрос: "БФС казва на ЦСКА: "Господа, платете си и заповядайте да участвате", т.е. ние сме готови и ви чакаме, от вас зависи...

10.Борислав Михайлов каза, че за лицензи са поканени 10 клуба от “А” група и 14 от “Б”. Както и лидерите във “В” групите, включително и ЦСКА, защото те на практика вече са нови членове на “Б” група. Това означава ли, че ако се стигне по някакъв начин до вариант новото дружество ФК ЦСКА да продължи за в бъдеще, то няма как да претендира за професионален лиценз.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ