Актуалният шампион Литекс постигна лесна победа с класическото 3:0 срещу Видима-Раковски в първия мач на Христо Стоичков като треньор в "А" група. В герой за "оранжевите" се превърна новото попълнение Марсело Никасио. Бразилският нападател изигра силен мач, отчитайки се с хеттрик във вратата на тима от Севлиево.

Двубоят на Градския стадион в Ловеч се игра пред около 500 зрители, които едва ли са останали доволни от продукцията на терена. Причината беше в гостите от Севлиево, които не успяха да се противопоставят на "оранжевите" и момчетата на Камата нямаха проблеми, за да спечелят трите точки за разлика от есенния мач между двата тима, който беше интригуващ и завърши 1:1.

Още от началото на двубоя домакините обсадиха вратата на гостите и бързо стана ясно, че първият гол е въпрос на време. Той падна още в 6-ата минута. Тогава след отлична асистенция на Георги Миланов Марсело Никасио заби красиво попадение със странична ножица - 1:0.

"Оранжевите" продължиха да имат пълно превъзходство и в 12-ата минута Янев центрира добре в малкото наказателно поле, където Никасио стреля с глава в аут. В 23-ата минута Литекс имаше претенции за дузпа след нарушение срещу Галин Иванов. Реферът от Сливен Атанас Димитров обаче остана безмълвен и леко ядоса Камата.

Малко след това публиката отново беше на крака. Отлична атака отляво завърши с ниско центриране на Момчил Цветанов в наказателното поле, където Марсело Никасио засече топката от въздуха и за втори път направи вратаря Василев безпомощен - 2:0.

До края на полувремето домакините имаха още няколко ситуации, които като по чудо не завършиха с трети гол.

След почивката шампионите отново диктуваха играта, но значително намалиха оборотите, явно пазейки сили за отложения мач с Калиакра, който ще се играе в сряда.

В 57-ата минута Марсело Никасио можеше да отбележи трети гол, но не успя да засече центриране на Страхил Попов отдясно. Единствената по-сериозна възможност за гостите от Севлиево дойде в 70-ата минута. Тогава Ахмед Хикмет пробва удар от дъгата на наказателното поле, но топката излезе в аут. Красива атака на Литекс в 78-ата минута замалко да завърши с попадение. Цветанов подаде към Янев, който пропусна топката за Сандриньо пред пеналта, но шутът на бразилеца излезе високо в аут. В 86-ата появилият се на смяна албанец Армандо Ваюши изведе Никасио в удобна позиция при скоростна атака, бразилецът финтира защитник и с майсторски удар реализира своя хеттрик, оформяйки крайното 3:0.

Така Литекс събра 28 точки и свали Локомотив (Пловдив) от 6-ото място във временното класиране. "Смърфовете" са с 27 точки, а в понеделник им предстои гостуване на Локомотив (София) в "Надежда". Днешната загуба е 10-а за Видима-Раковски от началото на сезона. След нея селекцията на Костадин Ангелов остана на 14-ата позиция с актив от 10 точки.

Mачът по минути - ТУК

ЛИТЕКС - ВИДИМА-РАКОВСКИ 3:0
1:0 Марсело Никасио (6), 2:0 Марсело Никасио (27), 3:0 Марсело Никасио (86)
lit.jpg
ЛИТЕКС:
1.Илко Пиргов, 3.Петър Занев, 18.Илия Миланов, 33.Николай Бодуров (78-5.Итуа Онанга), 7.Христо Янев, 99.Марсело Никасио, 16.Страхил Попов, 17.Георги Миланов (60-10.Сандриньо), 23.Небойша Йеленкович, 27.Момчил Цветанов, 77.Галин Иванов (72-14.Армандо Ваюши)
Резерви: 30.Евгени Александров, 4.Васил Божиков, 5.Итуа Онанга, 10.Сандриньо, 14.Армандо Ваюши, 15.Томи Костадинов, 9.Светослав Тодоров
Треньор: Христо Стоичков
vid.jpg
ВИДИМА-РАКОВСКИ: 16.Ивайло Василев, 6.Калин Щърков, 13.Георги Иванов, 21.Димитър Наков, 4.Атанас Дреновички, 5.Георги Стойчев (80-20.Николай Чипев), 8.Руслан Иванов, 10.Ахмед Хикмет, 11.Тодор Колев, 18.Милен Тонев (46-7.Християн Кожухаров), 15.Ангел Русев (46-9.Кристиян Тафраджийски)
Резерви: 22.Николай Митев, 3.Самет Ашимов, 14.Максим Стойков, 9.Кристиян Тафраджийски, 7.Християн Кожухаров, 23.Пламен Кожухаров, 20.Николай Чипев
Треньор: Костадин Ангелов

Ловеч, Градски стадион
Съдия: Атанас Димитров
Жълти картони: Петър Занев (Литекс); Тодор Колев (Видима)

(през есента: Видима-Раковски - Литекс 1:1)