"Левски" приема новака Монтана в мач от 5-ия кръг на "А" група, който стартира в 20:00 часа на стадион "Георги Аспарухов". Домакините ще преследват втора поредна победа, след като преди седмица взеха трите точки във Варна, надделявайки с 1:0 срещу Черно море. Гостите от Монтана, които за момента са приятната изненада през новия сезон, имат 5 точки в актива и мечтаят да измъкнат нещо и от "Герена" днес. Избраниците на Ферарио Спасов изненадаха Лудогорец миналата седмица - 1:1.

Последното равенство на тима от "Огоста" при визита на "Левски" датира от 17 март 2013 година - 0:0. Любопитното е, че тогава начело на Монтана е сегашният наставник на "сините" Стойчо Стоев, който е наказан за мача днес. От онези 14 футболисти на "Левски", които допуснаха нулевото равенство срещу монтанци, не е останал нито един в сегашния състав. Добрата новина за Стоев е, че най-после може да разчита на един от новите нападатели. Атанас Курдов получи картотека и се очаква да води атаката днес. За юношата на "Левски" чакането свърши и сега настъпи часът, в който той трябва да започне да бележи.

Включването на Курдов в състава ще доведе до вътрешни размествания и използваният досега като "фалшива деветка" Денис Махмудов ще заиграе на типичната си позиция на фланга. Той ще действа отляво вместо Мики Орачев, който бе титуляр на "Тича". Младокът ще остане на пейката тази вечер. Дясно крило отново ще е Божидар Краев, а Борислав Цонев ще заеме ролята на плеймейкър. Зад гърба на младока ще е тандемът Георги Костадинов - Джереми де Нойер. В защитата не се очаква да има промени. Четиримата, които ще започнат пред Боян Йоргачевич, са Веселин Минев, Белаид, Карнер и Прохазка.

В групата за днешния мач попадна и ученикът Атанас Кабов (набор 1999), който все още не е дебютирал за първия отбор. Извън сметките на Стоев за мача с Монтана са контузените Мигел Бедоя, Сашо Александров и Владислав Мисяк.

Треньорът на Монтана Ферарио Спасов не планира промени и се очаква да заложи на същите единадесет, които започнаха срещу Лудогорец. На върха на нападението ще бъде Атанас Илиев, който в момента е и единствената опция за футболист до 21 години, след като Христофор Хубчев се контузи. По фланговете пък ще атакуват Борислав Балджийски отляво и Йордан Тодоров отдясно. В ролята на плеймейкьр ще е Иван Минчев, а зад него ще играят Станислав Генчев и Георги Ангелов.

"ЛЕВСКИ" - МОНТАНА

Днес от 20:00 часа
София, стадион "Георги Аспарухов"
Съдия: Стефан Апостолов
Пряко по Диема Спорт

Вероятни състави


"ЛЕВСКИ":
Боян Йоргачевич, Роман Прохазка, Аймен Белаид, Максимилиан Карнер, Веселин Минев, Джереми де Ноойер, Георги Костадинов, Божидар Краев, Борислав Цонев, Денис Махмудов, Атанас Курдов
Контузени: Мигел Бедоя, Владислав Мисяк, Сашо Александро
Наказан: Стойчо Стоев
Треньор: Явор Вълчинов


montana.jpg
МОНТАНА:
Христо Иванов, Георги Пашов, Асен Георгиев, Иван Михов, Християн Попов, Станислав Генчев, Георги Ангелов, Йордан Тодоров, Иван Минчев, Борислав Балджийски, Атанас Илиев
Контузени: Александър Киров, Христофор Хубчев
Наказани: няма
Треньор: Ферарио Спасов

Баланс: 14 мача, 11 победи за „Левски“, 3 равенства, г.р. 29:6

СТАТИСТИКАТА
* За пръв път двата отбора играха в столицата на 15 октомври 1994 година, като срещата завърши наравно 1:1 след голове на Станимир Стоилов в 65-ата минута за "сините" и Румен Панайотов в 76-ата минута за гостите.

* Първата си победа над Монтана с 2:1 "Левски" постигна на 28 октомври 1995 година.

* В седемте срещи, на които "Левски" е бил домакин, са реализирани 18 гола, средно по 2.57 на мач.

* През първите полувремена на мачовете в столицата са отбелязани 7 гола, а през вторите 45 минути са реализирани 11.

* С най-много голове за "Левски" срещу Монтана - Тодор Зайцев (3).

* За Монтана четирите гола са реализирани от Р. Панайотов, Ан. Тонов, Г. Симеонов и Бето.

* Последното равенство на Монтана на "Герена" - 0:0 на 17 март 2013 г., бе постигнато, когато старши треньор на тима бе сегашният наставник на "Левски" Стойчо Стоев. От онези 14 футболисти на "сините", които допуснаха нулевото равенство срещу монтанци, не е останал нито един в сегашния състав.

* Последният гол на левия бек Веселин Минев в "А" група бе точно във вратата на Монтана - при домакинско 3:0 на националния стадион в мач, игран на 27 май 2011 г. Оттогава той не се е разписвал в 61 поредни шампионатни срещи.

* Статистиката е на "Тема Спорт".

"А" ГРУПА - 2015/2016

"А" ГРУПА, ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКА - ЛЯТО 2015