Сдружението "ЦСКА Завинаги", в лицето на председателя Александър Чакмаков, даде пресконференция в пресклуб БТА, на която говори за свършената от него работа. Причината за нея е, че ръководството на ЦСКА изиска документация, с която да бъдат доказани разходите по терените за ДЮШ, Сектор "А" и дарителската кампания чрез СМС.

"Нашето мълчание толкова време си има своето обяснение. Сдружението не се занимава с ежедневното функциониране на ПФК ЦСКА АД. Клуб като ЦСКА седи върху широка социална платформа и върху това трябва да се обърне внимание. От тази гледна точка и много други всички имат очаквания от ръководството.

До ден днешен не знам при какви условия е станала сделката за ЦСКА. Също така не знам как е бил финансиран клубът през сезон 2013/14, а съм добре осведомен. И това не е наша задача, просто обяснявам. Ние поканихме Александър Томов и Александър Тодоров, но тях ги няма. Ако бъда провокиран, мога да кажа много неща. Сигурни ли сте, че мажоритарният собственик на ЦСКА е Александър Томов или Лира? Фирмата е офшорна, нали? Занете, предполагам, по какъв начин се обявява такава фирма пред българското законодателство", коментира Чакмков.

Хората, които сме на тази пресконференция, се срещнахме с мажоритарния собственик по негова молба. Ние наехме залата в хотел "Хилтън", без медии. Искахме да си кажем кой с какво може да помогне на клуба. Казахме, че не желаем да купуваме акции, за да покриваме стари задължения. Искахме да помогнем с базата на клуба и по-точно с терените за ДЮШ. Много по-късно се създаде сдружението. Нашите пари отиват за децата на ЦСКА и това го заявихме категорично. Нямаме ангажимент да помагаме в управлението и финансирането. Никой това не го е искал от нас. От друга страна още на първата среща ни беше казано, че клубът е финансово обезпечен. Искам да знам поне един от тези акционери. Не сме съгласни да се прехвърлят някакви отговорности върху нас.

Нашата цел беше да използваме даренията за изграждането на игрищата. След формирането започнахме да преговаряме с клуба от една страна и с Лира Инвестмънт от друга. С ЦСКА подписахме споразумение, според което ние изграждаме терени и стадион "Българска армия". Мажоритарният собственик трябваше да оформи как ще придобием определен дял за дейностите, които ще извършим. По първото споразумение работим, но с "Лира" нямаме подписано такова.

Ако трябваше да следваме логиката, не трябваше да започваме нищо. Но въпреки това, въпреки липсата на договор с "Лира", ние започнахме. И какво следва, всеки вижда, че са готови две игрища. От ноември 2013 година Сектор "А" има малко над 4000 готови седящи места. Това означава, че на домакински мач се носят на клуба най-малко 40 хиляди лева. Друг е въпросът как се издават билети. Не знам дали още не е запорирана сметката на ПФК ЦСКА АД", добави председателят на "ЦСКА Завинаги".

"Само да вметна, че от началото на годината школата на ЦСКА тренира на първото игрище. Не плаща наеми, както досега беше. 6 хиляди на месец е струвало това на клуба. Знам го, защото част от тях аз съм ги поемал."

Чакмаков взе отношение и по предложението от страна на клуба, което е получено, за изграждането на трите терена за ДЮШ на клуба. Председателят коментира още и дарителската кампания чрез СМС, както и хората, доверили се на сдружението.

"Предлагат ни се 20 карти и пет рекламни пана. Прости сметки показват, че получаваме около 60 хиляди лева, а сме вложили в пъти повече. Видно е ние какво сме направили, обясни той и продължи:

- "Офанзива" инициира кампанията със СМС-ите. Ние я подкрепихме, като подписахме договор с оператора. Идеята на събраните средства е да бъдат закупени седалки за Сектор "Г". Информирахме ръководството на клуба за това. Имахме готовност да предоставим троен протокол между "ЦСКА Завинаги", "Офанзива" и ПФК ЦСКА АД. Но щяхме да купим седалките, когато вече трябва да се поставят, а не да седят и да събират прах."

"91 души са дарили различни суми до 100 лева. 8600 лева е общата сума. В следващата категория - 78 човека са дарили от 100 до 500 лева. Със суми над 3000 лева са 72% от тези, чрез които са събрани 700 хиляди лева. Благодарни сме на дребните дарители. Те знаят къде отиват парите им. И се чуваме постоянно. Ако трябва да се отичам на някого, точно на тях ще го направя. Футболният клуб е получил две игрища. И като се попита защо 1 милиона, в споразумението с "Лира" точно е разпределено кое колко ще струва. Но то не е подписано. От наша страна всичко е изрядно, остава само някой да вземе химикалката и да го сключи."

От сдружението ясно заявиха, че нямат намерение да "крадат" клуба.

"Не си представям как може да откраднем ЦСКА от Томов и "Лира". Сдружението, ако придобие срещу всичките си инвестиции един пакет акции, той ще бъде между 6 и 10 процента. При наличието на другите инвеститори, които се появиха, подобен сценарий е нелогичен. Нашето желание е било да инвестираме в базите."