Черно море осъществи изненадващ трансфер на Мартин Минчев в Спарта (Прага). Официално никой от двата клуба не обяви сумата, която варненци ще получат, но според чешки медии става въпрос за 55 милиона крони, което ще рече малко над 2 милиона евро.

Нападателят, който през април навърши 19 години, е подписал договор за четири години.

2 милиона евро са доста добри пари за родните стандарти. В днешни времена е трудно българин да бъде продаден в чужбина за огромни суми поради факта, че футболът ни (и същевременно футболистите) не се котират високо зад граница. Нямаме успехи на клубно ниво (с изключение на Лудогорец), нямаме грам такива и на ниво национални отбори.

Черно море направи това, което върши Славия в последните години, продаде най-добрия си талант. Да, не в западноевропейски клуб, но все пак в Европа.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

Черно море обаче впечатли и с друго - показа ни как трябва да се прави. Осъществи трансфера без никакъв шум. Нито една медия не хвана сделката преди официалното й подписване. Даже не се появи по-рано информация, че Спарта проявява интерес към Мартин. Тихо, незабележимо и бум – сделката е реалност.

Донякъде причина затова е фактът, че Минчев не играеше в Левски или в ЦСКА. Ако беше там, новината вероятно щеше да се разчуе по-рано и при провал медиите щяха да са виновни, че са вдигнали шумотевица.

Сега топката е изцяло в краката на Мартин. От него зависи дали ще се наложи в Спарта, дали след това ще покори други европейски върхове – далеч по-високи от чешките.

Минчев не е първият млад талант, продаден в чужбина. По-важното е обаче да не стане част от тези, които заминаха зад граница с гръм и трясък, но се провалиха и се прибраха в България с наведени глави.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ