ВСИЧКО ЗА ПЕТЪР ЖЕКОВ

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ  БУКМЕЙКЪР  ТУК! 

Директор на музея на стадион „Българска армия“ Христо Христов е жив свидетел на цялата кариера на Петър Жеков в ЦСКА. Чичо Граф, както е известен той, уточни пред БЛИЦ нещо важно от футболното минало  на легендарния голмайстор, починал тази нощ в съня си.

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

„Петър Жеков е голмайстор на България за всички времена. Тук не говоря само за „А“ група, а за всички турнири, първенства и приятелски мачове. Неговият общ брой голове е 345. И, повярвайте ми, няма кой да го бие“, категоричен беше Христов.

Той със сълзи на очи разказа една покъртителна история от миналото, свързано с Петър Жеков.

„Беше през пролетта на 1969 година. Два кръга преди края на първенството, когато Жеката спечели с екипа на ЦСКА „Златната обувка“ за клубен голмайстор на Европа. Гостувахме в Плевен на Спартак. Аз избягах от училище, за да отида и да гледам мача на живо. Пристигам, а  в центъра на града беше пълно с народ. Всички брояха часовете до началото на двубоя, за да тръгнат към стадиона. Някой обаче каза, че отборът на ЦСКА е отседнал в хотел на Кайлъка. Грабнахме се и отидохме там“, раказа Христов.

„Пристигаме – пак много хора, пак огромен интерес. Футболистите бяха излезли на разходка. Пред нас бяха Кольо Цанев, Митата Якимов и Жеката. По едно време един човек избута всички. Водеше със себе си старец, който се оказа, че е на 85 години и е сляп.  Дядото протегна ръката си напред и промълви: „Петьо, тука ли си, Петьо!?, може ли да се здрависаме!“. Всички спряха да говорят, всички замлъкнаха. Жеков се доближи до човека, хвана го за ръката и го поздрави. Човекът се разплака и рече: „Доживях да дойда и да те докосна, сега спокойно мога да умра!“.

След тези думи на стареца усетих как сълзите тръгват да излизат от очите ми. Инстинктивно се опитах да скрия лицето си, но когато се озърнах, видях, че всички около мен се бяха разплакали. Това е едно от най-вълнуващите събития, свързани с футбола, на които съм присъствал“, завършва разказа си Чичо Граф пред БЛИЦ.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ