Двама футболисти на Левски вече са част от Касъмпаша. Николай Димитров и Георги Сърмов преминаха в елитния турски тим, а в касата на “сините” ще влязат 1,3 милиона евро. Сумата е доста прилична. Сделката си заслужава, тъй като в тази убийствена криза третите в България ще могат да поемат глътка финансов въздух. Овациите към босовете на Левски са напълно заслужени.

Къде обаче отиват Хичо и Сърмата? По стара традиция там, накъдето се запътват почти всички, обличали синята фланелка – или в Израел, или в Турция. По-надалеч от Цариград не могат да стигнат. Дали заради орисията Левски никога да не прави силни трансфери на Запад или поради нещо друго, но фактите са достатъчно красноречиви...
Апропо... Мнозина се питат чие име носи новият клуб на Николай Димитров и Георги Сърмов. Касъм паша е един от най-известните турски пълководци, под чието ръководство след продължителна обсада на 29 май 1453 година Константинопол пада в ръцете на османлиите.За турците той е национален герой, превъзходен тактик и невероятен лидер, а за византийците – главорез и садист, посичал лично с ятагана си деца и бременни жени. В историческите извори пише, че Касъм паша имал навика да прибира в армията си силни и здрави момчета, предимно сираци, които впоследствие превръщал в железни воини. Неговата голяма цел след падането на Константинопол била да превземе огромни територии в Западна Европа, като основният му блян е насочен към земите на днешна Франция. Мечтата му обаче останала неизпълнима.
 
Почти като днешните “сини пълководци”. И те жадуват да пласират стоката си на Запад, но напъните им достигат единствено до Цариград или Тел Авив. Както Османската империя не успява да завладее цяла Европа, така и ПФК Левски АД си остава пълна анонимка на трансферния пазар в белите държави. И в крайна сметка Турция (в случая Касъмпаша) за пореден път се превръща в приют за провалени таланти от “Герена”. Вземете пример с Хичо – момчето първо изкара пробен период в Арсенал, където уж Арсен Венгер онемял и едва не припаднал от невероятните му качества. След това треньорът на Фиорентина Чезаре Прандели май беше готов пеша да дойде в България и да занесе на гръб Николай Димитров на Ботуша. Последваха още колабирали мераклии за подписа на родения в Русе футболист, но накрая Хичо вместо в Лондон или в красивата Флоренция се озова под стените на Стамбула града голяма.
 
Между другото след подобни трансфери изпод водите на Босфора изскача въпросът: Прословутият рефрен за Турция и родината на кого повече подхожда – на “сини” или на “червени”...
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ