Полузащитникът на Локомотив (Пловдив) Даксон да Силва беше заловен с положителна допингпроба след победата над Литекс с 1:0 в полуфинал за Купата на България. В урината на бразилеца е открит препаратът метилпреднизолон. По-широко разпространеното наименование е урбазон. Той се използва при алергични, ендокринни, ревматични, дерматологични, неврологични и други заболявания. Както и в силно шокови състояния. Прилага се за имуносупресивна терапия при имунни и автоимунни заболявания с изразена активност за по-бързо овладяване на имунния възпалителен процес под формата на т.нар. пулс-терапия. Според запознати Даксон е имал алергия , която е третирал със забранените вещества.

Странични ефекти: При продължително приложение в големи дози – психични нарушения, безсъние, хирзутизъм, артериална хипертония, стероиден диабет, активиране на латентни инфекции, на язва, хеморагии и перфорации на стомашно-чревния тракт, остеопороза, полови нарушения, атланто-аксиална сублуксация и други.

След дадената проба състезателните права на Даксон са спрени и затова той пропусна мача с “Левски”. Със сигурност няма да играе в оставащите срещи до края на сезона, чака се и решение на допингкомисията към БОК./БЛИЦ