ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 2 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Снощи европейската футболна централа УЕФА нагледно демонстрира строгостта си, като жестоко наказа три федерации, по ирония на съдбата – все представители на нашия географски регион. Сърбия понесе най-големия удар – затворен за публика стадион в последната квалификация срещу България и 90 хиляди евро глоба

Също тежки санкции понесоха Черна гора и дори полуфиналистът от световното първенство Хърватия. За сърбите това е втора глоба в рамките на тези пресявки, тъй като отново заради расизъм те нямаха възможност да докарат своите ултраси за мача с нашите в Разград през юни (1:1).

На фона на всичко това – огромни финансови санкции, блокирани стадиони и заплахи за изхвърляне от международните турнири – тук, у нас, една група сапиенси призовава за масови безредици по време на следващия мач на националния ни отбор, срещу така или иначе плашещо силната Унгария. Не стига, че от Будапеща към страната ни ще пристигнат зловещо известните местни крайнодесни фенове, ами и ние сами искаме да се присъединим към какофонията и да сторим така, че държавата ни за втори път в рамките на пет години да влезе срамно в международния видеообмен.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

На всички е ясно, че онова от мача с Англия през октомври 2019-а беше нарочна провокация. По същия начин на всички е ясно, че онова, което се готви за 16 ноември, е също толкова подла и антибългарска организация, дело на екип, воден от собствени користни цели.

Ама, видите ли, идеята на събитието било да се протестира срещу ръководството на БФС, а не срещу опитващия се да се съвземе национален отбор; отбор на нацията и отбор, който може да се събуди единствено с подкрепа, но със сигурност не с хейт. Това било точното място и точният момент да се искат оставки – без значение, че БФС назначи най-актуалния и харесван треньор у нас, който, освен всичко друго, всяка година бива избиран от журналистите в тройката на най-добрите футболни специалисти в България. Без значение, че самият той говори за фактора „самочувствие“ като основен проблем на футболистите ни, които са по-класни от резултатите, които постигат напоследък. Нека да освиркваме, нека да се бунтуваме, нека да направим всичко възможно, за да загубим, пък нека после да обвиним БФС… за да седнем на техните места.

Горе-долу това е логиката зад организацията на клавиатурните герои. Лошо е, че медиите им се връзват, разпространяват словоблудствата им във Фейсбук, следят със затаен дъх как се развива великият протест. Защото мирише на кръв, а кръвта, знаем, е апетитна. Пък Балканите, както е видно дори от последните случки със Сърбия, Черна гора и Хърватия, по принцип са си кървави.

Най-гадното в цялата работа е, че на следващия ден – на 17 ноември – се навършват 30 години от една от най-великите победи в историята на българския футбол. Тогава, когато съсекохме „петлите“ в последната минута насред Париж и написахме първата глава от приказката, която ще ни топли за поколения напред. Вместо гордо да отбележим юбилея от триумфа на Златното поколение, ние ще създаваме безредици, за да го изпъдим. 

Типично по български. 

Да разрушим и малкия повод за национална гордост; да премахнем будителите, за да възкачим на тяхно място подбудителите.
И после със зле прикрито настървение да чакаме как и колко ще ни накажат, как целият свят ще ни се присмива, как България отново ще бъде синоним на джунгла.
Все неща, които си заслужава да се коментират в социалките, нали?
ДИМИТЪР АПОСТОЛОВ/БЛИЦ Спорт