Играй БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

ЦСКА приема Левски в поредното издание на Вечното дерби, което е част от 10 кръг на Първа лига. За първи път през XXI век двата съперника влизат в есенната битка помежду си от практически равни позиции – с еднакъв брой точки и разделени само от головата си разлика. В статистиката не влиза срещата от 1 август 2010 г., когато „сините“ спечелиха с 1:0 с гол на Гара Дембеле, тъй като тогава дербито беше от 1 кръг на „А“ група и двата отбора нямаха спечелени точки преди това.

Балансът от есенните двубои през XXI век е категорично в полза на „червените“ - 8 срещу 3 победи и 7 равенства, а головата разлика е 25:13.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

В миналото често победата в дербито на България имаше решаващо значение в спора за шампионската титла, а преди него вечните съперници по правило заемаха първите две места в класирането. Така е и в момента, но за първи път от много време. За последно ЦСКА беше първи, а Левски втори преди Мач №1 на български футбол на 9 май 2009 г. „Червените“ имаха аванс от четири точки – 62 към 58.

В същия ден „сините“ спечелиха с 2:0 с голове на Георги Христов и Зе Соарес и поставиха началото на обрат в развитието на шампионата, който изведе Левски до последната титла в историята на клуба.

Оттогава насетне провинциалният футбол разбърка дългогодишното статукво и Литекс, а после и Лудогорец наложиха неоспорима доминация. За „сини“ и „червените“ остана второстепенната роля в първенството.

ЦСКА – Левски

Днес от 17:00 часа по Диема Спорт
София, „Васил Левски“
Съдия: Ивайло Стоянов

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
ЦСКА: Черниаускас, Секулич, Чорбаджийски, Бодуров, Лясков, Малинов, Пинто, Тиаго, Десподов, Джеси, Мауридес
Контузени: Енрике, Жеферсон
Наказани: няма

Левски: Полачек, Цветкович, Яблонски, Ейолфсон, Горанов, Тиам, Мариани, Обертан, Кабрал, Паулиньо, Костов
Контузени: няма
Наказани: няма

Баланс за първенство: 145 мача, 53 победи за ЦСКА, 39 равенства, 53 победи за Левски, г.р. 206:199

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Кирил Десподов е пред своя мач №100 в елита. Срещу Левски има една загуба в девет мача за първенства, като е вкарал два гола. Разписвал се е два пъти срещу „сините“ и за Купата.
* Нападателят на ЦСКА Мауридес не вкара нито един гол от началото на септември, а игра в четири мача. През юли той отбеляза две попадения, а през август беше точен седем пъти.
* За първи път, откакто играе за ЦСКА, Тиаго Родригес няма гол или асистенция в седем поредни мача.
* „Армейците“ са с най-резултатното нападение в Първа лига – 18 гола или средно по два на мач.
* ЦСКА е и с най-добрата защита – три допуснати гола или по 0,33 на мач.
* ЦСКА е единственият отбор без загубена точка като домакин от началото на сезона – 5 победи от пет мача.
* От началото на сезона „червените“ нямат победа с 1:0, въпреки че при пристигането си треньорът Нестор Ел Маестро обяви, че това е любимият му резултат.
* Левски е най-силният гост от старта на първенството – 12 спечелени точки в пет гостувания.
* „Сините“ не са вкарвали повече от два гола в един мач при гостуванията си от началото на сезона.
* Левски няма победа в последните шест Вечни дербита за първенство – 2 загуби и 4 равенства. Клубният антирекорд срещу ЦСКА е 11 поредни мача без успех – 4 ремита и 7 поражения в периода 1953-58 г.
* Крилото на „сините“ Паулиньо се разписа във всеки от последните си два мача срещу „червените“ в шампионата – за 2:2 на 18 април и при 2:3 на 15 май тази година.
* Единственият гол на капитана на Левски Иван Горанов в 118 изиграни мача в елита е точно срещу ЦСКА – при 2:2 на 18 април. Бранителят все още няма победа в досегашните си пет мача срещу „червените“ с екипа на „сините“.
* Нападателите на Левски Станислав Костов и Серджиу Буш са бивши играчи на ЦСКА.

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019