Селекционерът на България Георги Дерменджиев говори за националния отбор, за емоциите след първата победа от повече от година насам срещу Чехия, очакванията за мача с Унгария и разкри кога смята да говори с Ивелин Попов. Както е известно, Попето реши да се откаже от националния тим и все още не е ясно кой ще наследи капитанската лента.

"Имаме много тежка задача. Да направим, така че да класираме българския национален отбор за Европейско първенство. Още в самото начало казах, че този отбор има потенциал и аз вярвам в него. Като излезе жребият казах, че ние се насочваме към първия мач. Да направим всичко възможно да се възползваме от този шанс. Ако го преодолеем ще мислим за втория. Това ще бъде един голям имидж за българския футбол", сподели Дерменджиев в интервю пред „Диема спорт“.

"Ние трябва да бъдем абсолютни реалисти. Това е един мач. Знаете, че Унгария като държава приема мачове на Европейското. Те ще направят всичко възможно, за да спечелят и първия, и втория мач евентуално. Трябва да разгледаме отбора на Унгария и да направим всичко възможно, за да бием. Сега вече няма нищо скрито. Започнали сме да го разглеждаме като отбор, като футболисти. Ще бъдем изрядни. В тези мачове няма фаворити. Този отбор, който влезе по-подготвен и психологически, и игрово ще победи. Домакинския фактор може да окаже влияние, защото предполагам, че ще има доста хора на стадиона и ще помогнат. Това са мачове, които се играят на резултат".

„За мен е изключително е важен успехът над Чехия. Те са добър отбор. Аз много го исках. Беше необходимо за самите играчи. Мисля, че в навечерието на мача с Унгария това бе добре за нас. Нашите играчи много доволни и щастливи след мача. Имат по-големи възможности. Има достатъчно време. Нека да отмине емоцията. Ще разговаряме може би в края на декември с Ивелин Попов“, каза още селекционерът.

„Един мач се печели с игра. Работата с играчите е кратка. Важно е всеки от играчите да дава максималното от себе си. Ще го коментираме с играчите. Подкрепата от публиката ще е помощ, а не задължение. Мачът се печели с игра. Трябва да намерим най-верния тон. Този мач нямо да влезе в полезрението на играчите, докато не мине първия. Трябва да се тушира напрежението. Жребият е благоприятен. Поради тази причина трябва да бъдем уверени в себе си и да сме изключително разумни във воденето на играта. Игровата форма е водеща, ще се съобразя с няколко компонента за този мач. Ще трябват опитни играчи, които знаят как да ги играят в такива срещи. Има такива играчи, които могат да го изиграят на ниво без психологически стрес. Чета медиите. Решението обаче е абсолютно мое. Нека не ги коментираме като имена, ще бъдат тези момчета, които ще се раздадат и ще помогнат на България“.

„Българският футбол в момента не е на някакво ниво и, ако успеем да го направим българският фен ще бъде доволен да види националния си отбор на Европейско първенство. На всички ни се иска, добре и за подрастващото поколение. Да не предизвикваме съдбата. Стъпка по стъпка ще видим какво ще направим“, добави Дерменджиев.