Абърдийн е единственият клуб в Европа без нито една загуба във всички турнири, а българският вратар Димитър Митов е с основна заслуга за успехите на шотландския тим. 27-годишният страж играе първия си сезон при "доновете", но шотландското първенство не му е непознато. Миналия сезон бе част от Сейнт Джонстън и спаси "светците" от изпадане в последния мач от шампионата.

Роденият в Монтана Митов започва кариерата си в Чавдар (Етрополе), преминава през Чарлтън Атлетик, Канви Айлънд и Кеймбридж Юнайтед.

"Животът в тренировъчния процес е доста скучен. Отиваш на тренировка в 9 сутринта и се прибираш към 17:00-18:00. Остава ти време единствено да си сготвиш нещо и може би да изгледаш един филм. Там съм да играя футбол. Моят живот е футбол. За нищо друго не мисля, освен да играя. Целта е бъда най-добрата версия на себе си. Искам един ден като погледна в огледалото да си кажа: "Дадох всичко от себе си и съм горд!", сподели Димитър за живота си в Шотландия в интервю за "Спортен нюзрум".

"Когато отидох в Чарлтън на 16, знаех само елементарен английски. Когато си в една среда и никой около теб не говори твоя език, се научаваш много бързо. Гледах филми със субтитри и за година, година и половина го научих. Чувал съм всички тези истории, че шотландците не говорят английски, а някакъв техен език. Но честно казано не съм имал проблеми", добави вратарят.
 
Промените са неизбежни според стража. "Със сигурност се променяш. И родителите ми го забелязаха. Манталитетът се променя, когато отидеш в чужбина. Аз искам винаги да се подобрявам, искам да бъда по-добър от конкуренцията и имам само една цел - да се представям по-добре от другите."

За своя най-голям критик – баща си, Митов каза: "Мога да изиграя най-перфектния мач, но баща ми винаги ще има критики. Но това ми харесва, защото те сваля бързо на земята, и когато баща ти те свали на земята, доста бързо падаш. Бих искал хората да ме запомнят като добър човек. Първото, което искам, преди да кажат, че съм добър вратар, е че съм бил много добър човек, някой, на който може да вярваш и да ти помогне и след това идват футболните качества".

ПРОГРАМАТА НА НАШАТА ГРУПА В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ - ТУК

ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЕДНА КНИГА - ТУК


* Снимка: Антон Узунов/Startphoto.bg