Треньор номер 1 на България за ХХ век - Димитър Пенев, получи наградата „Златна топка” за изключителните си заслуги към българския футбол. Призът бе връчен на специална пресконференция на Стратега от Мировяне, който в неделя, 12 юли, навърши 70 години.

„Искам да благодаря за този подарък, знаете че съм във футбола от дълги години. Искам да благодаря и на всички журналисти, тази седмица с десетки, стотици ваши колеги правихме срещи, интервюта. Много от тях не знаеха неща за мен, защото са млади. Това уважение го прехвърлям на национално ниво. След успехите на световното първенство бяхме единни. България беше в центъра на целия свят”, започна Пенев.

„Бях в Мировяне да се видя с моите селски приятели, почерпихме сме съвсем скромно. Днес от 17:30 на „Българска армия” ще бъде тържеството. Успяхме да направим организация, пуснахме към 200 покани – политици, президенти на клубове, мои колеги, които са живи. От ЦСКА съм поканил всички президенти. Ще бъде интересно да ги попитам как е било преди 20 години и сега как е за тези последни пет години. Да видим какво ще отговорят”, продължи именитият треньор.

„Най-огромният успех за българския футбол е Америка. Ако върнем мача с Италия, имаше ситуации, които не бяха маркирани от съдиите. Ако бяхме стигнали до финала...гадателката от Петрич баба Ванга каза тогава, че на финала ще има две букви Б – България – Бразилия, но една дузпа реши всичко”, завърши Димитър Пенев.