Бившият председател на Съдийската комисия към БФС Димо Момиров даде интервю за агенция БЛИЦ. Доскорошният шеф на реферите говори за скандалите в комисията в момента, работата на наследника му Костадин Костадинов и ултиматума на кмета на Каварна Цонко Цонев.

-Г-н Момиров, какво става с българското съдийство, скандал след скандал?
-Само седя и гледам какви ги вършат. Не искам да нападам никого, защото после ще кажат: “Ето го - дава съвети отстрани”. Само ще кажа, че съдиите в момента не се чувстват защитени, нямат гръб от шефа си Костадин Костадинов. Той не говори с тях, не ги търси, не им звъни. Тръгна да ги наказва и така те се чувстват още по-зле. Не са сигурни в действията си, грешат и става още по-зле.

-Какво трябва да направят с наряда на Ивайло Стоянов на мача Черно море – ЦСКА?
-Трябва да сменят съдията. Първо – за да го запазят него, и второ, за да не пострада друг мач, ако наистина Цонко Цонев си удържи на думата. Вие замисляте ли се как Ивайло ще излезе и ще свири във Варна, след като 3-4 дни преди това постоянно се говори за него. Той вече няма психика.

-Вие го вкарахте в голямото съдийство.
-Да, така беше. Видях, че в него има качества и му дадох доста дербита. Не е лош съдия, но в такъв момент, в който скандалът е огромен, няма да се справи.

-Да предположим, че БФС отмени наряда, тогава ще излезе, че угажда на Цонко Цонев?
-Това е така. Случаят е нож с две остриета. Ама Коце Костадинов да е гледал като прави нарядите. А не само да напише имената на един лист и да го подхвърли. Трябва да мисли кой рефер може да се справи с този мач и т.н. Сега се крие и не вдига на никого. Не става така, като си мъж, трябва да си мъж и в трудните моменти, а не да се криеш.

-Трябва ли Костадин Костадинов да си подаде оставката?
-Аз не мога да давам такива съвети. Ако обаче в БФС искат първенството да свърши като хората, трябва да вземат някакво решение. Какво – не знам, но така не може да се продължава. Още не е отшумял грандиозният скандал с нашите съдии - Те уж са били болни, а в същото време са ръководили мачове в Южна Америка.

-Какво е мнението ви за скандала с Дока, който удари Антон Костадинов от Пирин?
-Гледах го няколко пъти. Много тънка ситуация - без да мислите, че защитавам бразилеца. Когато той го удря, противникът се свлича на земята, съвсем нормално, всеки играч го прави. Тогава се вижда как Дока е учуден и вдига ръце. Да оставим това обаче, за самото посягане трябва да се вдигне чист червен картон.

-А съдията Николай Йорданов не го прави.
-Не знам защо. Опитвам се да се поставя на неговото място и да разбера какво го е подтикнало да не го направи. Беше на няколко метра от ситуацията, вижда се всичко много добре.

-Страх от Литекс…
-Не знам, Николай не е от страхливите съдии. Даже той вдига картони малко повечко, отколкото трябва. В един момент обаче промени действията си, опитва се да се хареса на отборите по начина, по който свири, а това не е добре. Стана услужлив съдия на тези клубове, които имат влияние в Изпълкома.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ