Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев коментира актуалните събития около родния футбол. Той бе гост в БНТ, където говори за идеята за създаване на Висша лига или Суперлига, която да започне начисто с повече клубове.

"Трябва да има силно първенство и мога да кажа, че идеята за т.нар. Висша лига или Суперлига е не само подкрепяна от нас като собственици на клуб и от самия клуб Лудогорец, а даже наши колеги стоят в основата на идеята. Те са коментирали и със спортния министър, и с Борислав Михайлов тази възможност ние да върнем, да намерим вратичка да върнем големите клубове като ЦСКА, като Литекс, като Локомотив София в една нова лига и това нещо да стане по възможно най-законен начин. Без да се нарушават по никакъв начин закона за спорта, устава и разпоредбите на БФС, да не говорим за разпоредбите на ФИФА и УЕФА. Това нещо е постижимо, не съм в детайлите, не съм в подробностите, защото моята роля като член на Изпълкома е не да се занимавам с детайлите, а да одобряваме предложенията на съответните комисии и съответните експерти вътре в БФС или ангажирани от БФС. Но това е една идея, която е приложима и да ви кажа, понеже много чета по медиите, кой ли не се изказва - и този, който разбира, и онзи, който не разбира, повечето хора, които се изказват, един лев не са дали за футбола, само са взимали, обаче дават акъл и те", заяви Домусчиев.

"Ние, българите много обичаме да даваме акъл. Идеята на Суперлигата е не, че изведнъж ще се появят едни красиви стадиони, едни милиони във футбола и т.н. Това няма как да стане. Идеята на Суперлигата е максимално да се увеличи бройката на клубовете, които да участват, да се започне на чисто, да се намери законов път ЦСКА от „В" група да отиде в "А" и сериозни клубове и центрове, които могат да си позволят ресурс, например Велико Търново или Русе, Плевен, да могат с намирането на съответните средства от спонсори, от община, защото повечето от тези клубове са общински, при един ремонт на стадионите си да отговорят на критериите (и тези критерии трябва да са безкомпромисни), да могат да играят в тази суперлига", заяви още шефът на Лудогорец.

„Какви трябва да бъдат изискванията? Първо, теренът ти трябва да отговаря на някакъв стандарт. В момента навсякъде са едни терени на бабуни, на дупки, само зайци не излизат от тях. Това не е футбол. Затова хората ни гледат и ни се чудят. Играчи не искат да идват, виждате колко време Левски не може да си намери играч. Кой ще дойде в България да играе по бабунките? Да не говорим за условията на стадиона. Нямало публика на стадиона. Кой ще отиде да сяда на счупените седалки, да му хвърлят бутилки по главата, при тези мизерни условия какво да правиш на този стадион? Има много неща, които трябва да се променят. Не са нужни много средства, един терен и осветление струват около 1 милиона. Един допълнителен терен ще струва още 200-300 хиляди лева. Трябва да се вложат 2-3 милиона, за да каже един клуб, че има нужните условия", добави босът на Лудогорец./БЛИЦ СПОРТ