Шефът на Централния фенклуб на ЦСКА Димитър Ангелов даде интервю за агенция БЛИЦ. Повод за нашия разговор естествено е предстоящото вечно дерби, както и атаките на вече бившия фен №1 на Левски Златин Тепсиев-Голди, по адрес на Дучето и “червените” фенове.

- Дуче, добър ден! Къде те откривам?
- Подготвяме хореографията за мача. Както се казва – сектор “Г” е в пълна бойна готовност!
- Помниш ли първият мач между ЦСКА и Левски, на който си присъствал?
- Да. Беше точно преди 33 години. Пак играхме през месец май и победихме с 3:1. Баща ми ме заведе на стадиона. Гледахме мача от сектор “А”. На другата година вече бях в “Г” сектор – и така до ден днешен.
- Първият международен мач на ЦСКА, който си гледал на стадиона...
- С Цюрих. Беше двубой от турнира за купата на УЕФА. Завършихме 1:1 след продължения и не успяхме да ги отстраним. Тогава Пламен Марков вкара гол-шедьовър, но той, за огромно съжаление, не се оказа достатъчен.
- Защо стана привърженик на ЦСКА?
- Отговорът е много простичък - защото това е най-силният, най-обичаният, най-добрият, най-доказалият се в Европа и в света български отбор. ЦСКА е име зад нашата граница за разлика от онзи тим от “Герена”.
- Каква е разликата между феновете на ЦСКА и Левски? И всъщност има ли такава?
- Разбира се, че има. Тя се крие в манталитета.
- Казваш, че ЦСКА за разлика от Левски се е доказал в Европа, но общият баланс в мачовете между двата тима е в полза на “сините”. Те са спечелили и най-големите победи във вечното дерби – 7:2, 7:1, 6:3, 5:0.
- Не искам да обиждам господата от сектор “Б”, но те са комплексари. За тях най-големият и най-важният международен мач е този с ЦСКА. Те са били мачкани от средняци и анонимни съставчета от Европа, та даже и от Азия. Докато ние сме вземали скалповете на десетки грандове, те са пъшкали и охкали от ударите на пълни анонимници. Няма отбор в света, който да е така унижен както ги унижи Антверпен. Няма такъв случай. И ненапразно ги наричат футболните идиоти на Европа. Аз бих добавил – и на света! Виждате ли разликата между нас и тях. Ние се радваме на колосални успехи над Аякс, Ливърпул, Нотингам... няма смисъл да изреждам всички колоси, преклонили глава пред ЦСКА, защото ще трябва да разговаряме цяла вечер. А за тях мач №1 е вечното дерби на България. Това е разликата. И затова злобеят, затова ни мразят, затова страдат. Жалки са, много са жалки. Ще спомена една метафора. Представете си мъж, който има щастието да свали и да пренощува с най-красивите жени на света. И един друг, който, с извинение, само лъска бастуна. Ето това е ЦСКА и това са онези от “Подуене”. ЦСКА е мъжът, покорил красивите “футболни жени и кралици”, а те лъскат ли лъскат, представяйки си , че са на нашето място. И в същото време някой аха ги изненада отзад. Някой като Олимпия, като швейцарските люцерни, като гръцкия ОФИ, като батета и разни каки Жилини. Пак е излишно да изреждам всички “сини” прочувки, тъй като няма да ни стигне времето. Фенът от сектор “Б” е малък човечец. Вечно е втори. Вечно стои на опашката с надеждата и той да се дореди до красавиците, ама си остава с лъскането... Сори, “приятели”, това е вашата орисия и съдба.
- Левскарите са категорични, че ЦСКА е комунистически клуб, а те са отбор на народа и на свободата?
- Моля?! Пази, Боже от такива свободни хора... Така наречената демокрация у нас направи така, че “отборът на народа” да остане без народ...
- Златин Тепсиев-Голди, обяви, че може да запуши устите на всички цесекари включително и твоята?
- О, не искам да водя полемика с този господин. Под достойнството ми е. Ние сме по-добри хора. По-толерантни сме. По-силни сме и затова сме великодушни. Нека си живее в своя свят на илюзиите.
- Смяташ ли, че някога е имало уреден мач между Левски и ЦСКА?
-  Питайте господата от БФС. Българският фен от 90-те години насам постоянно се чувства излъган. Непрекъснато се говори за уговорки и задкулисни игри. Ако е имало поне едно вечно дерби, изиграно по втория начин, тогава футболът у нас трябва на секундата да бъде затрит!
- Кой ще спечели утре битката – сектор “Г” или “Б”?
- Излишен въпрос. От 10 години насам ние ги мачкаме. Няма такава публика, няма толкова верни момчета като нашите. Те са едно цяло, те са едно огромно червено слънце, което утре ще огрее целия стадион.
- Разделял ли си някога националния отбор на “сини” и “червени”?
- Не, никога! Това е грехота. Господата от сектор “Б” са най-големите грешници, защото постоянно делят българския национален отбор. Както и доста ваши колеги, които критикуват тима, когато начело е цесекар, и го галят с перата си, когато селекционер е човек от “Герена”.
- Ще успее ли Любо Пенев да се справи в първото си вечно дерби като треньор на ЦСКА?
- Любо го познавам от дете, от ученическите години. Той е рожба на ЦСКА, той е израснал в сектор “Г”. Там сме гледали заедно десетки мачове. Знае всички песни на агитката, пял ги е с ръка на сърцето и с насълзени очи. Любо може, Любо умее, Любо ще победи – вярвам в това и му желая успех. Аз му гарантирам, че утре ще бъдем до него – ние от сектор “Г”.
- Дуче, защо не назова нито веднъж в интервюто името на вечния съперник на ЦСКА?
- Защото не искам да опетнявам името на най-големия българин – Васил Иванов Кунчев. Апостола е светиня, която геренци мърсят години наред.
- Не ги наричаш и говеда за разлика от Голди, който на всяка втора дума казва: “Чорбарите”
- (Смее се). Нека поне в това интервю не говоря за животновъдство и селско стопанство.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ