Дунав приема Верея в събота от 21:15 часа на "Лудогорец Арена" на старта на Първа лига. От клуба от Русе съобщиха, че за тях това ще бъде мач номер 700 в родния футболен елит.

Цялото съобщение от Дунав:

По ирония на съдбата, мачът с Верея освен първи за Дунав след четвърт век изгнание, ще бъде и мач номер 700 в историята на Дунав в "А" група. Това постижение идва в тежък период за нашия клуб и сякаш да ни припомни каква е орисията на Дунав и Русе - каквото го постига да го прави напук на свои и чужди. 700 мача, в които Дунав се е борил срещу лобитата на "големите", срещу всичко и всички. Русе като град винаги не е бил обичан от статуквото в страната, независимо за кой период става дума и то не за друго, а заради самите русенци, които винаги са имали смелостта да се опълчат срещу всяка справедливост, която ги засяга. Съвсем логично това е същностна част от НАШИЯ футболен клуб и футболна общност, които къде по стечения на обстоятелствата, къде от гордост никога не избраха лесния път. Никога не се превърнахме в нещо друго, а за разлика от други, си поехме всички последици. Трябваше да чакаме 25 години за този момент, трябваше да минем през какво ли не, но устояхме и се съхранихме като футболен клуб, фен общност и футболна традиция.

Именно знаейки колко важно е за нас, софийските футболни власти съвсем нарочно и преднамерено игнорираха съвсем основателните и логични аргументи, които систематично излагахме в полза на това този мач да бъде в Русе. И го направиха от елементарна простотия, злоба и глупав стремеж за отмъщение сякаш сме им направили нещо лошо извън това вече години спокойно да пишем и говорим за откровените абсурди, които изникват като гъби след дъжд като видими резултати от тяхното управление на най-популярната игра у нас. Именно отношението към аргументираната критика дели умните и глупавите хора - първите се вслушват и търсят начин да подобрят нещо, а глупаците започват злобна саморазправа и наказание с всякакви хватки срещу инакомислещите, изкарвайки на преден план низките си страсти.

Много дълго мислехме какво да ни е посланието към всички Вас, нашата аудитория, която истински милее и живее с проблемите в Дунав. И няма да скрием, че допреди няколко дни беше доста трудно искрено и с пълно съзнание да Ви приканим на мач в... Разград, особено такъв, който можеше и трябваше да се играе в Русе. Ние знаем колко трудно за асимилиране е това, но също така трябва да осъзнаем, че ако искаме да покажем несъгласие с нещо, то трябва да го направим активно, като бъдем там, а не да се откажем. Със сигурност на Дунав му предстои ужасна битка този сезон. Може би помните миналата година как беше постигната промоцията ни и как нашите футболисти играха редовно срещу 14 души от противниковия отбор, тъй като Дунав не беше "предвидено" да влиза от тези, които са свикнали да решават нещата "на маса" и заради които футболът ни вече е в едно измерение с Андора и Фарьорските острови. Затова ако искаме да не сме част от това, трябва да подкрепим нашия отбор независимо от всичко и да не го оставяме сам срещу всички, защото Дунав има само вас и никой друг.

Следете с БЛИЦ СПОРТ: "А" група - трансфери и подготовка

Програмата на Първа професионална лига

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа