Секретарят на Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз Неделчо Михайлов  говори на пресконференцията след заседанието на Изпълнителния комитет. Той разкри какви ще са промените в българския футбол и обяви промяна във формата за Суперкупата.

„Форматът на първенството беше обсъден с клубовете и доста от нещата, които са като промени, те го приеха. Редовният сезон си остава 30 мача, после се оформят първа и втора четворка и осмица от 9 до 16 място“, започна Михайлов.

След 3-часова среща: Взеха решение за важни промени в родния футбол

„Първата част определят шампиона и евроучастниците, петият играе бараж, а от 9 до 16 място излъчват отборите, които изпадат – 15-ия и 16-ия. 13-ит и 14-ият играят с третия и четвъртия от Втора лига, която е вече от 20 отбора, като към влезлите по спортен път се прибавят вторите отбори на Ботев Пловдив и ЦСКА София“, продължи той.

„При среща с клубовете се промени и форматът на първенствата U15 и U16, там играят един полусезон и после се разделят на две групи, които определят шампиона и изпадащите.“

„Следващата година, ако шампионът е и носител на Купата, в настоящия формат шампионът играеше мач за Суперкупата с финалиста, сега ще играе с втория в класирането за Суперкупата. В тази ситуация се явяват единият да играе в Шампионска лига и Лига Европа, за които започват едновременно подготовка“, обяви Неделчо Михайлов.

„Календарът на първенството е съобразен с календарите на ФИФА и УЕФА. Началото на първенството е уикенда на 19/20 юни, есенният дял завършва на 13/14 декември. Пролетният полусезон започва на 7/10 февруари и завършва на 23/26 май. Баражите са на 29 и 31 май. Приети са и трансферните прозорци – от 26 юни до 2 септември 2024 и от 13 януари до 24 февруари“, добави той.

„Работата на Дисциплинарната комисия по време на шампионата на места, на които има неща, които не са казани, се водят бележи и комисията ги е приела. Не можем да направим дисциплинарния правилник да обхване всяко действие на стадионите. Случват се всякакви неща, които са незнайни“, допълни той.