Етър приема ЦСКА днес от 17:00 часа в мач от 22-ия кръг на “А” група. Двубоят ще се играе на стадион “Хаджи Димитър” в Сливен, където “виолетовите” приемат съперниците си.

Преди 19 години двата тима отново играят един срещу друг. И отново срещата не е в старопрестолния град. На 26 февруари 1994 година Етър приема ЦСКА в Попово. Домакините са наказани да играят един мач на неутрален терен и решават срещата да се състои в Попово. Изключителен празник за градчето, няколко хиляди се стичат по трибуните. “Спомням си, че условията не бяха лоши, въпреки че двубоят се игра през февруари. Стадионът беше добър, по трибуните беше пълно с хора, страхотен празник. И двата отбора тогава бяха добри”, спомня си един от героите за Етър в онзи мач Ангел Червенков. В 60-ата минута именно той се извисява над всички и с глава бележи за 1:0 в полза на “болярите”. Крайното 2:0 оформя Кънчо Йорданов. Любопитното е, че това е последната победа на Етър в “А” група срещу ЦСКА. През следващите сезони до 1997/98, когато “виолетовите” изпадат, те стигат само до няколко ремита, но не и до пълен успех. През есента на настоящия сезон “червените” спечелиха с 3:1 на стадион “Славия” в София, тъй като по това време ЦСКА все още не можеше да играе на “Българска армия”.

Милен Радуканов има на разположение днес Мишел Платини, който пропусна дербито с Лудогорец заради червен картон. Очаква се той да води атаката в Сливен, а да му помага Спас Делев или Мартин Камбуров. В защита ще излязат Бандаловски, Апостол Попов заедно с Грънчов и Михаил Венков. В средата на терена ще си партнират Лукас Саша и Анисе, а по крилата Варела и Присо.

Етър - ЦСКА
Днес от 17:00 часа
Пряко по НЮЗ7
Съдия: Цветан Кръстев

Вероятни състави:

etar.JPG
Етър: Бак, Хиненберг, Ришолт, Кастелана, Протасевич, Илмаз, Фила, Фей, Любомир Любенов, Шайстел, Дормушали Саидходжа
Резерви: Филипович, Хримович, Мехмет, Николаев, Карагарен, 20.Карлсон, 22.Гришок
Треньор: Сердар Даят

CSKA_Sofia_logo.svg.png
ЦСКА
: Томас Черни, Иван Бандаловски, Апостол Попов, Ангел Грънчов, Михаил Венков, Лукас Саша, Анисе, Мартин Камбуров, Игнасио Лорес, Нджонго Присо, Мишел Платини
Резерви: Анатоли Господинов, Сержиньо, Костадин Стоянов, Венцислав Василев, Серж Нюаджи, Богомил Христов, Петър Витанов
Треньор: Милен Радуканов



През есента: ЦСКА - Етър 3:1

Любопитни факти

Етър и ЦСКА са се срещали помежду си за първенство 49 пъти, равносметката е: 6 победи за “виолетовите”, 14 равенства и 29 победи за “армейците” при голова разлика 97:42 в полза на ЦСКА.

За пръв път двата съперника играят във Велико Търново на 28 септември 1969 година. Мачът завършва 3:2 за “виолетовите”. Гостите откриват чрез Димитър Марашлиев, Етър обръща до 2:1 след голове на Георги Василев-Гочето и Л. Тасев, Петър Жеков изравнява за 2:2. В 88 минута Цеков вкарва за 3:2.

Най-голямата победа във Велико Търново на Етър над ЦСКА е с 3:1 на 2 септември 1984 година. Головете за виолетовите отбелязват: Захари Минчев, Красимир Балъков и Ив. Грудев, а за гостите – Георги Димитров-Джеки.

За пръв път ЦСКА бие Етър на стадион „Ивайло” с 3:0 на 4 април 1971 година с голове на Димитър Якимов, Георги Денев и автогол на Ст. Чакъров.

Последният двубой във Велико Търново между двата тима се игра на 21 февруари 1998 година и завърши 2:0 за столичани с голове на Емил Костадинов от дузпа и Трифон Иванов.

Първото равенство в старопрестолния град 2:2 е регистрирано на 23 септември 1972 година.

Най-резултатното равенство 3:3 е регистрирано на 6 септември 1987 година.

Най-резултатни от Етър в двубоите във Велико Търново са: 3 гола- Ив. Петров, 2 - Д. Цеков и Ангел Червенков.

Най-резултатни за ЦСКА са: 4 – Божил Колев и Любослав Пенев, 2 - Петър Жеков, Георги Денев, Спас Джевизов и Христо Стоичков.

Най-често двубоите във Велико Търново са приключвали при следните резултати: 1:0 – 6 пъти /3 за виолетовите и 3 за армейците/, 1:1 - 6 пъти.

Един мач се е играл на неутрален терен в Попово (поради лишаване от домакинство на Етър) на 26 февруари 1994 година, като “виолетовите” бият с 2:0 с голове на Ангел Червенков и К. Йорданов

В срещата Етър – ЦСКА 3:1 на 2 септември 1984 година футболистът на Етър Красимир Балъков отбелязва в 65 минута гол № 400 за виолетовите в „А” група

Емил Костадинов отбеляза гол № 2900 за ЦСКА в „А” група в 43-ата минута от дузпа на 21 февруари 1998 година при победата на червените с 2:0.

Двата съперника са играли в 22 кръг само един мач и той завършва 1:1 през 1991 година.

Любопитните факти са от вестник "Тема спорт"