Талантливият български вратар Димитър Евтимов днес отново ще отпътува за Англия, за да се присъедини към новия си клуб - Нотингам. Преминаването на 17-годишния страж в двукратния носител на КЕШ е първи международен трансфер на Академията на Христо Стоичков в Етрополе. Митко бе следен от редица европейски клубове, преди време дори беше на проби в Манчестър Юнайтед. Роденият в Шумен вратар оптимистично заяви пред БЛИЦ, че до 2-3 години очаква да се завърне на "Олд Трафорд". Тепърва обаче ще се бори за място под рамката в Нотингам, който се бори за влизане във Висшата лига.

- Митко, честит трансфер. Защо избра Нотингам при положение, че имаше много други варианти?
- Още в първия миг усетих, че този клуб е точно за мен. Приеха ме много топло. Условията не са просто прекрасни, а перфектни. Изумен съм и това изигра решаваща роля при избора ми на нов отбор. Рейнджърс най-силно ме желаеха. Техен скаут идва до България, за да ме гледа в контролата с ЦСКА, в която нямах много работа. Искаха да подпиша с тях. Селтик, Ливърпул и ПСВ Айндховен също.

- Странно е, че избра Нотингам. Защо не предпочете Ливърпул?
- Не съм дорасъл за "Анфилд". А и в другите отбори конкуренцията също е много по-сериозна, отколкото в Нотингам. Първо ще се боря за място в новия си клуб, а след 2-3 години не се знае какво ще се случи. Може и на "Олд Трафорд" да се завърна. Важното е да нямам контузии и да съм жив и здрав.

- Запозна ли се с конкурентите си за вратарския пост в Нотингам?
- Да, в момента на моята възраст ставаме трима вратари. Още толкова има и в първия отбор. Единият от тях обаче ще се откаже в края на сезона, защото вече е на години. Всичко обаче си зависи само от мен. Убеден съм, че имам сили да се наложа в Нотингам. В противен случай нямаше да отивам там. Не се плаша от нищо.

- Къде ще живееш в Англия?
- В една голяма къща, която е близо до стадиона. В нея са настанени всички футболисти на Нотингам, които са от чужбина. Няколко жени ще се грижат за нас. Закуска, обяд, вечеря... всичко ще ни осигуряват.

- Разгледа ли вече Нотингам?
- Разбира се, бях в музея. Видях двете европейски титли. Настръхнах като докоснах КЕШ-а. Видях и училището, където ще бъда.

- Как ще учиш там?
- По същия начин, както тук. Справям се отлично с английския езек, само остава да го доосъвършенствам. Има си график на тренировките и спрямо това се подреждат и часовете ни в училище. Но ще остана и частен ученик в България, за да успея да си взема дипломата за средно образование.

- На кого искаш да благодариш за преминаването в Нотингам?
- Много са хората, дано не забравя някого. Първо на родителите си. След това да не забравя Божидар Искренов, който ме отписа от футбола. Той ми посочи пътя за Етрополе. Ако не го беше направил, сигурно сега нямаше да бъда футболист на Нотингам. Благодаря на г-н Емил Димитров, на шефа на школата Спас Джевизов, на мениджъра ми Петьо Костадинов, на всичките си треньори в Етрополе и в националните гарнитури. Благодаря на г-н Стоичков, който първи ми се обади след подписването. Много хора ми дадоха по нещо, за да стигна до Нотингам.

- Камата не ти ли каза нещо по-специално?
- Посъветва ме да не ми пораснат ушичките, тъй като още нищо не съм направил. И е много прав наистина. Каза ми да не забравям откъде съм тръгнал. Това няма как да се случи. Пазя само хубави спомени от престоя в Етрополе. Благодаря на всички.

- Кога пътуваш за Англия?
- Днес тръгвам. Скоро обаче се връщам в България, защото с юношеските национали имаме две контроли срещу Турция в Истанбул.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ