Фенове на "Левски", ЦСКА, "Ботев" (Пловдив), "Локомотив" (Пловдив), Берое Стара Загора, Пирин Благоевград, "Ботев" (Враца), Нефтохимик и Черноморец поискаха на пресконференция в Пловдив промяна на закона за футболното хулиганство. Според привържениците не е нормално, след като има получена присъда на първа инстанция, да не може да бъде обжалвана.
 
Реакцията на футболните фенове е провокирана от задържането на 10 януари сутринта на десетина привърженици от "Ботев" и осем от "Локомотив". Тогава ултрасите бяха привикани на справка в полицията, за да бъдат разпитани дали ще ходят на протеста в София. Те бяха предупреждавани да внимават какво правят и да не бъдат агресивни. Пред БЛИЦ шефът на охранителна полиция в Пловдив Любомир Рашков тогава отрече да има задържани, а уточни, че граждани са викани само на справка. По-късно от полицията излязоха със съобщение, че са провели акция в Пловдив и областта за задържане на наркотрафиканти и крадци. Нямаше обаче нито един арестуван. Днес футболните агитки поискаха висшите прокурори и полицаи да бъдат назначавани чрез избори и да носят отговорност като всеки обикновен гражданин.

На събитието в Пловдив днес феновете на "Левски" бяха представени от човек на фракцията "София-Запад", Димитър Ангелов-Дучето присъстваше като председател на Национално сдружение "Армейци 1948". Елена Ваташка беше оторизирана от фенове на Черно море, Спартак Варна и Етър Велико Търново.

"Основните искания са за изцяло нов и работещ закон за опазване на обществения ред преди, по време и след спортни мероприятия. Искаме на сто процента да бъде чуто онова, което има да кажат привържениците. В края на краищата зрелището е заради тях и парите, които се получават, са на база на зрителски интерес и купени билети. Нито един рекламодател няма да даде пари за нещо, което не е популярно и ще му носи негативизъм", заявиха феновете в Пловдив.

"Присъстващите се обединиха около това, че по никакъв начин не е нормално българската полиция да служи на друг освен на народа, който плаща данъци, въз основа на които се формира бюджета, а от него 1,2 милиарда отиват за родната полиция. Уважаваме институциите в България, но няма как да уважаваме онази институция, в която работят 240 народни избраници и за защитата на тях отива може би най-големия ресурс от полицията в последните 5-6 месеца", допълниха привържениците.

"В една нормална държава, когато се стигне до там, народните избраници да се пазят с полиция от "народната любов", казано на футболен език мачът е свирен. Не смятаме за нормално българската полиция да пази българските граници и българският данъкоплатец да бъде оставен на бандитизъм и битова престъпност и криминализирани авторитети да тровят обществото. Смятаме, че българската полиция трябва да брани българския народ, а не политиците. Никой от нас не е протестирал като организация или фенклуб, но като редови граждани всеки има право да изрази своите политически пристрастия и виждания по актуални теми", завършиха представители на ултрасите.
КРИСТИНА ИВАНОВА/ПЛОВДИВ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Полицаи вдигат футболни фенове от леглата, разпитват ги за протестите