Днес бяха публикувани резултатите от анкетата "Левски Вековенъ" за 11-те най-заслужили ЖИВИ играчи на отбора. Преброяването на гласовете от специално сформирана комисия от представители на медии, на НКП Левски и служители на клуба.

Ето и челните 11 според допитването:
1.Георги Иванов - 1467 гласа
2.Наско Сираков - 1252
3.Божидар Искренов - 774
4.Даниел Боримиров - 699
5.Елин Топузаков - 687
6.Павел Панов - 646
7.Димитър Иванков - 629
8.Стефан Аладжов - 577
9.Кирил Ивков - 422
10.Борислав Михайлов - 412
11.Николай Илиев - 409

Тази “анкета” започна скоро след скандала, който се заформи точно поради снимките по повод предстоящия юбилей. Тогава странно защо не бяха поканени доста заслужили легенди за снимките, което породи напрежение сред тях. Впоследствие, за да излязат от положение, в "Левски" организираха анкетата "Левски Вековенъ", в която се гласуваше чрез профил във "Фейсбук". После от “Герена” хвърлиха вината за гафа върху някаква “Милена от маркетинга”. Измиха си ръцете с горкото момиче, което хал хабер си няма от футбол.

Вместо да оправят положението и да се вземат в ръце обаче, два месеца по-късно, от клуба сториха още по-чутовен гаф, което е видно за абсолютно всички. Сътвориха поредната глупост.

Чия умна глава реши да дели живи и починали левскари? Патриархът на нашата литература Иван Вазов в гениалната си ода “Опълченците на Шипка” пише “ведно да се бият живи и умрели”. Нечий болен мозък роди “гениалната” идея в нашия футбол близо 130 години след Дядо Вазов. И какво се получи? Едно голямо нищо. Защо хвърлихте на боклука „синята“ история, трупана ден след ден от велики хора? Защо скарахте различните славни поколения? Нали затова ги наричаме легенди, защото имената им се помнят вечно?

Кощунство е да липсват Георги Аспарухов и Георги Соколов, които ще се преобърнат в гроба - това е гавра с паметта им! Къде е Христо Илиев – Патрата, къде е кръстникът на “Левски” - Борис Василев – Боркиша, къде са Асен Панчев - Панчето, Асен Пешев – Капуй, Божин Ласков - Попето, Васил Спасов – Валяка, Михаил Лозанов - Танка, Георги Пачеджиев – Чугуна, Димитър Йорданов – Кукуша”, Кирил Миланов – Байко, Апостол Соколов – Поцо...И още, и още стари футболисти. Играеха за мижави пари, но имаха големи левскарски сьрца.
Адски много прочути ЖИВИ футболисти липсват. Ще посоча само няколко от големите отсъстващи.

Защо ги няма Сашо Костов, Руси Гочев и Емо Спасов? Къде са Меци Веселинов, Теко Абаджиев, Михаил Вълчев, Георги Йорданов - Ламята, Емо Велев - Кокала, Добромир Жечев?
Наличието в челните 11 на някои от “призьорите” е смущаващо, буди недуомение. Нищо лично срещу тях, но...

Къде е Стефан Аладжов – рекордьорът по изиграни мачове в цялата история на клуба?  Класиран е след Елин Топузаков?! Един среден по класа футболист като Топчо не може да стъпи и на малкия пръст на Аладжата. Къде е голмайстор №1 в историята на „сините“ - Наско Сираков? Втори?! Няма как Наско да е след Гонзо в тази анкета.

Къде е Емил Спасов – втори в класацията по изиграни мачове за „Левски“? Него пък даже изобщо го няма в Топ 11. Павката Панов не може да е след Боримиров. Просто няма кой да ме убеди в това. Има много сбъркани неща в това “допитване”. Организаторите са заложили много подводни камъни още при провеждането. Неясни принципи, странни критерии, въпиюща некомпетентност или откровена запалянковщина? Борба на различни лобита? Кой знае каква е истината.

Можеше да се помисли за по-различен начин на провеждане на анкетата. Емил Велев, който също е един от ЛИПСВАЩИТЕ, човекът, под чието ръководство “Левски” спечели последната си шампионска титла през 2009 г., само преди дни даде прекрасна идея. “Тъпо е да се изкарваме легенди. Никой жив човек не може да се нарече легенда. Такива са само тези, които не са сред нас. Гунди е №1 за всички времена, останалите са след него. Плюс това не е редно да определяш челни “десетки” или “стотици”.

Това са много и различни поколения. А и по какви критерии ще ги определиш най-добрите? 26 пъти сме ставали шампиони, като сложиш средно по 22 играчи, колко стават – повече от 500 души. Можеш ли да отличиш някого конкретно? Нали всички имат заслуги за тази титла. Според мен най-справедливо би било, ако се излъчат само рекордьорите: с най-много мачове – за първенство и евротурнири, с най-много голове, най-добрите по постове и т.н.”

Дори вечният враг ЦСКА стори нещо далеч по-мъдро и логично от измъдрения опит от умните глави на “Герена”. На “Армията” избраха идеалните 11 на различните постове и тимът изглеждаше така: Георги Велинов, Кирил Ракаров, Манол Манолов, Никола Ковачев, Стефан Божков, Димитър Пенев, Емил Костадинов, Христо Стоичков, Петър Жеков, Иван Колев и Крум Янев.
Резултатите бяха доста по-обективни и вълна от недоволство нямаше. А такава сега с пълно право може да се очаква от “синята” общност. Анкета по толкова сериозен повод и за такъв славен клуб да се прави във фейсбук звучи крайно несериозно, даже обидно...Явно тази акция беше само, за да са отчете дейност. Ще има ли корекции в нея? Едва ли.

По какъв начин ще бъде почетен Гунди? На календара щели да се мъдрят само тези 11 души. Може би пък ще ги разкарват като панаирджийски мечки из страната на някакви измислени чествания и читалищни вечеринки. И всичко това е само и само, за да се отчита дейност. Някаква дейност. Не искам да изпадам в излишна патетика, но така просто не се прави!

Няма да засягам състава на комисията, както е уточнено в анонса “от представители на медии, на НКП Левски и служители на клуба”. Няма смисъл да нападаме и младите хора, участвали в допитването. Повечето от тях дори не са гледали на живо голяма част от челните 11. Спомените им сигурно започват от “вълшебното американско лято” на 1994 г. Тъпото е, че отново “синята” общност беше разделена, различните поколения вкарани в конфронтация, а обидата остана у десетки заслужили левскари.
Голямото синьо сърце отново беше наранено!
МИЛЕН ДИМИТРОВ/БЛИЦ