ФИФА наказа националния отбор на България да играе без публика в следващия домакински мач от квалификациите за Мондиал 2014 - срещу Малта на 22 март.

Причина за пресилената санкция са расистки скандирания по време на двубоя срещу Дания (1:1) на 12 октомври 2012 година, отправени срещу Патрик Мтилига. Левият бек на гостите, който е от танзанийски произход, влезе като резерва в 54-ата минута на мача, след което бе освиркван от част от феновете на стадион "Васил Левски" при някои свои отигравания с топката. В 73-ата минута на срещата в София бе отправено предупреждение към публиката, след което освиркванията към Мтилига значително намаляха. Мачът завърши при равенство 1:1.

"Въпреки че нивото на обидите утихна, звуковите расистки обиди продължиха до последния съдийски сигнал", пише ФИФА в мотивите си за наказанието.

В сайта на световната централа се признава, че "дискриминационни действия идват от малка група от български привърженици", но въпреки това е решено да бъде наложено наказанието за провеждане на мач при закрити врати. Сред мотивите за санкцията са и две хвърлени фойерверки на терена.

Организацията на Сеп Блатер също така налага и глоба за БФС в размер на 35 000 швейцарски франка.

ФИФА също така пише, че ако инцидентите се повторят, може да се стигне до служебни загуби, отнемане на точки и дори до изхвърляне на България от световните квалификации.