Дания иска наказание на България заради расизъм. С тази новина гръмнаха датските медии, като беше потвърдена и от лагера на отбора. Двата тима направиха равенство 1:1 в световна квалификация вчера на Националния стадион “Васил Левски”. Претенциите на гостите са маймунски звуци от страна на нашите фенове към влезлия като резерва тъмнокож футболист на “червения динамит” Патрик Мтилига. Той е рожба на баща танзаниец и майка датчанка.

"Очакваме делегатите от ФИФА да се заемат със случая. Това се чу няколко пъти", сподели генералният секретар на датския футболен съюз Джим Стерне Хансен. Датчаните тренираха днес сутринта на стадион “Славия”, а говорителят на отбора също потвърди новината: “Няма да оставим нещата така. Сигурен съм, че делегатите на ФИФА са запознати със случая и ще предприемат мерки.”

Самият Мтилига не разбрал за подвикванията по време на срещата, но те не останали незабелязани от съотборника му Даниел Вас. "Това показва нещо за тях - не за нас. Така е във футбола. Знаехме какво можем да очакваме, когато дойдохме тук. Бяхме готови", сподели Вас. "По време на мача не съм чул никакви обидни звуци. Чух ги след последния съдийски сигнал, когато се прибирах към съблекалнята. Неприятно е, че все още се случват такива неща, но няма какво да направя. Вярвам, че делегатът е описал станалото и ще бъдат взети мерки", коментира потървепвшият Мтилига.

Припомняме, че положението на националния ни отбор не е никак розово, когато става въпрос за действията на феновете. БФС вече отнесе глоба от 40 хиляди евро заради мача с Англия, когато родни привърженици обидиха на расистка основа звездите на Трите лъва. След квалификацията с Армения през септември гостите също подадоха жалба заради подобни скандирания. Ако ФИФА се заеме сериозно със случая на мача с Дания, със сигурност БФС ще отнесе поредна солена глоба. Най-лошият вариант е лишаване от домакинство на “трикольорите”./БЛИЦ