Президентът на ФИФА Джани Инфантино ще изпрати тези дни уведомителни писма до всички национални федерации във връзка с планираните промени в международния календар, съобщи “Кадена СЕР”. Основното нововъведение ще е провеждането на световно първенство на всеки две години.  Историческата промяна трябва да влезе в сила от 2026 година, ако обаче бъде одобрена и гласувана.

Идеята е водещите футболисти да са на разположение на националните си отбори 30 дни в годината, а не 50, както досега. Предвижда се и съкращаване на квалификациите. За да се класира за финалите на СП, всеки отбор ще изиграе максимум 7 срещи. За сравнение, в момента всеки от тимовете в Южна Америка играе 18 квалификационни мача.

Според Инфантино, обновеният календар има много предимства. По неговите думи вече е решено, че от 2026 година на всеки Мондиал ще участват по 48 отбора.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин вече се изказа против идеята за световно първенство през две години и дори заплаши с бойкот на турнира. Той е подкрепен от почти всички футболни федерации на страните в цяла Европа. От КОНМЕБОЛ също са против реформата. 

Източници на БЛИЦ разкриха, че въпросното писмо все още не е пристигнало в БФС.  Предложението на ФИФА обаче вече е обсъждано няколко пъти във УЕФА, включително и по време на вчерашната онлайн-среща, в която се включи и Борислав Михайлов.