"Ако Господ е решил, Зума може да живее още 200 години. Искрено му го пожелавам. Истината е, че Господ решава колко дълъг да е земният път на всеки от нас."

Такова послание отправи пред "България Днес" фолкпевицата Кали по повод 70-ия рожден на ден на футболната легенда Христо Бонев-Зума. Той празнува кръглата годишнина днес, а изпълнителката му пожела най-вече здраве.

Преди близо 20 години Кали изгря на музикалната сцена с парчето "Наш'та система 4-4-2". В песента тя възпява националния отбор по футбол и тогавашния треньор Христо Бонев:

Зума има тежката дума,
наш'та система 4-4-2.
Наша е трансферата сума
с тая система 4-4-2.

"Когато видях текста за пръв път, дори не знаех какво е това 4-4-2. Впоследствие разбрах, че е футболна система. Със Зума никога не съм се срещала на живо, но впечатленията ми за него са за симпатичен и позитивен човек. Без да го познавам, той задочно ми донесе много голям успех, защото песента стана изключително популярна. Пожелавам му да продължи достойно да живее в живота си, да се среща с положителни хора и да пътува в чужбина, защото това оказва добро влияние върху здравето на човек", каза още фолкпевицата.

В средата на миналия месец футболната легенда получи инфаркт и беше опериран. Бяха му поставени 2 байпаса, които да нормализират здравословното му състояние. Интервенцията в Пловдив беше извършена от водещия кардиохирург на България проф. Генчо Начев, който е пристигнал в Пловдив специално от София. Самият Бонев вече от няколко дни си е вкъщи под грижите на съпругата му Ема, както и на двамата му синове - Божидар и Радостин. Зума по никакъв начин не е паднал духом въпреки 5-часовата животоспасяваща операция. Самият той дори искал вече да ходи на стадиона на любимия си отбор Локомотив (Пд).

Христо Бонев има 96 мача и 48 гола за националния отбор, а треньор на тима е в периода 1996-1998 година.