Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев разкри как родната футболна централа действа във времена на COVID-19. Той коментира и скандала около телевизионните права и за предстоящите мачове на националния отбор.

„Борим се с кризата и с коронавируса. Благодарение на Боби всичко е наред. Като цяло всички сме заплашени от COVID-19, включително и първенството. Виждате, че броят на заболелите расте, така че e естествено, че е заплашен стартът на първенството. Към момента няма такава заплаха. Стартираме си по план на 7 август”, започна Фурнаджиев пред "Дарик" радио.

„Предстои всички отбори да минат PCR тестове в началото на следващата седмица. В сряда ще имаме заседание на Изпълкома на БФС. Тогава ще се прецени обстановката, ще се види има ли болни футболисти, колко са на брой и ще се вземат решения в зависимост от това“.

„Има очертан план за действие. Медицинската комисия заседава редовно и взе мерки. Няма конкретика точно колко болни на отбор трябва да има, за да се отложи мач“, категоричен бе той.

„Засега няма вероятност феновете да се върнат на трибуните, със сигурност стартираме при закрити трибуни. Новозаразените растат ежедневно. От нас като общество зависи да не позволяваме на вируса да върлува“.

„Въпросът с публиката на футболните мачове е свързан и с кината, театрите, дори протестите. Не е конкретно само за футбола. Трябва да се научим да спазваме мерки и да живеем с вируса. Правителството взима решение дали да бъдат допускани фенове, а не БФС“.

„Индикациите и от Европа са същите, че турнирите ще започнат без публика. Всяка една държава дава заповеди, дори УЕФА не може да прави договорки“.

„Пандемията се отрази върху приходите на БФС. Не само на футболния съюз, а на всички фирми и футболни отбори“.

„Аз мисля, че един път в месеца е достатъчно да се тестват за COVID-19 футболистите, естествено ако няма заразени“.

„Не бих казал, че има криза с телевизионните права. Темата достатъчно я коментирахме и дискутирахме. От 28 отбора, 30 подкрепят. Не виждам какво още може да се направи. Още повече се запазва същата сума, а вие виждате в света има спад на икономиката и на приходите, така че считам за успех. Аз неведнъж съм казвал, че си има правилници. Който не спазва закона, ще си носи последствията“, коментира Фурнаджиев.

 „Проблемите с финансирането са навсякъде. Работата на мениджмънта на клубовете е да си съкращават разходите, за да могат да съществуват. Това трябва да се направи от ръководството на клубовете. Лицензионната комисия приключи дейността си, даде лиценз на всички, така че са гарантирали приходите си“.

„Това, което очаквам, е да имаме в националния отбор максимално много футболисти, които са в добра форма. Националният селекционер да сглоби и да вземе най-подготвените и отиваме и се борим за победа“.

„В детско-юношеския футбол се коват кадрите и се изграждат футболистите, така че не само спортното министерството, но и клубовете трябва да инвестират средства и да се работи на по-високо ниво“, каза още вицепрезидентът на БФС.