Човекът, ранил с бомбичка полицайка на дербито ЦСКА - Левски (2:2) трябва да бъде заловен, това е въпрос на професионална чест. С тези думи се обърна към полицията генерал Васил Василев, председател на комисия „Етика и феърплей” в БФС в предаването „Тази сутрин” по bTV. Той е сериозно притеснен от зачестилите инциденти по стадионите у нас и се страхува да не се случи най-лошото. 

„Трябва да изровят земята този да бъде хванат”, категоричен беше Василев.

„Този балкански синдром трябва да се премахне, ще бъде бавно и мъчително, но трябва да се премахне, защото той носи много омраза”, допълни ген. Василев.

По думите му обикновено ултрасите си избират за враг полицията и действат срещу нея. „Искат да изразят нещо, те не знаят какво. Като дойдат на стадиона, хвърлят 20-30 бомбички, запалят 20-30 артилерийски военни димки и целият стадион стане в дим. С какво помагат на този отбор долу да не загуби или да спечели мача – с нищо”, подчерта ген. Василев.

„Не трябва да се допуска т. нар. хореография на стадиона – със знамена, свирки и викове – да, но с бомби и димки – не. Пиротехническите средства трябва да бъдат забранени за вкарване в стадионите и да бъдат криминализирани като престъпление”, категоричен е Васил Василев.

„Когато съдът осъди някой да не влиза на стадиона 1-2 години, контрол за това няма и той пак си ходи на мачовете, особено в провинцията”, отбеляза генералът.

Според него стадионите трябва да са пригодени така, че като отидеш, да знаеш къде е точно твоето място и да седнеш само на това място, за да могат камерите да те следят.

„Трябва да се води сериозна борба, от това хулиганство, от тези действия ще мрат хора!”, сериозно притеснен е още шефът на комисия „Етика и феърплей” в БФС.

Видео от гостуването на генерал Василев в bTV - ТУК!