Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов разясни промените за новия футболен сезон в родния футбол на пресконференция след заседанието на Изпълкома. Бяха обявени новият формат на efbet Лига, както и промени във всички комисии.

„За мен всички точки са важни. Форматът на първенството остава същия – 16 отбора, но с една осмица и две четворки. Във всички комисии ще има сериозни промени, ще ги има на сайта на централата. За Съдийската комисия – Давид Борбалан остава председател. За нас е важно съдийството да показва безпристрастност и равнопоставеност между всички отбори. Да няма различни наказания за различните отбори. Ние за това сме назначени и избрани от хората, за да работим“.

„Футболният съюз плаща по 1 милион за системата ВАР на сезон. Новото подобрение, с новите две камери на всеки стадион, ще струва 200 хиляди допълнително. Досега имаше проблеми, защото има стадиони, на които не могат да поставени на точните места, но с тези нови камери ще обхванем целия терен. Това за нас е много важно, за да може съдийството да даде равнопоставеност между всички клубове. Нямаме финансовата възможност да въведем ВАР във Втора лига. Този над 1 милиона излиза изцяло от бюджета на Футболния съюз“.

„Изключително неприятно е. Не сме провели разговори с МВР, но го казвам, че за нас е важен законът за футболното хулиганство. Вчера Дисциплинарната комисия наложи тежки наказания на ЦСКА, но са продуктивна на правилниците, които имаме. Феновете на собствения отбор носи финансови санкции на клуба. Не би трябвало да правиш такива, ако и обичаш отбора си. Правителството трябва да вкара закона в Народното събрание“.

„Преди месец имахме среща между клубовете от Първа и Втора професионална лига. Имаме изисквания във Втора лига за играчи до 21, до 23 години. За професионалния футбол е трудно, защото е много голяма конкуренцията и самите клубове не желаеха да има такова задължаващо правило. Трябва да продължим да работим в школите. Такива рестрикции, както преди години, когато имаше в първенството, за един играч до 21 години, няма да правим“.

„Старши треньорът на националния отбор и екипът му работят добре. Самите резултати показват работата на треньора. Който някога обещава резултати и гарантира успехи, значи лъже и не разбира от футбол. Надявам се да спечелим Лигата на нациите. Играхме срещу отбори, които са се класирали на Европейско първенство. Беше важно да видим повиканите играчи в какво състояние, надяваме се да са здрави за есента и да станем първи“, каза президентът на БФС относно националния отбор.

„Много работа има, но и много работа свършихме в тези два месеца. Беше важно да завършат всички първенства да завършат по най-добрия начин, защото видяхте в последния мач имаше сериозен инцидент. Поставихме една основа и започваме отсега да развиваме идеите, които имаме. Убеден съм че ще постигнем резултати, но ни трябва време. Много е трудно от днес за утре да се случи“, заяви Иванов.