Украинският защитник на Лудогорец Игор Пластун даде интервю за Footboom.ua. Пред изданието от своята родина 27-годишният бранител разкри, че тимът няма да получи премия за победата с 2:1 срещу Ботев, когато той вкара победния гол и в края изчисти от голлинията. Пластун призна, че през лятото е имало оферта за него от европейски клуб, но тя е била отхвърлена от Лудогорец. Днес от 16:00 часа шампионите гостуват на Оборище (Панагюрище) в 1/16-финален двубой от Купата на България.

- Игор, вкарахте решителния гол срещу Ботев и донесохте победата на своя отбор. Преди това колко пъти сте вкарвали решителни голове?
- Не помня последния случай, в който съм вкарвал победен гол. Но със сигурност аз не реализирам толкова често като Серхио Рамос в Реал (Мадрид). Не е важно какви голове вкарвам. Главното е, че попадението ми помогна на отбора да спечели победата и да добави три точки в актива си. Преди това за последно се бях разписал в мач от първенството срещу Черно море. Тогава губехме с 0:1, но изравнихме резултата, а след това спечелихме и важна победа с 3:1.

- Попадението срещу Ботев в 80-ата минута заучено положение ли беше или просто случайност?
- Бях длъжен да бъда в наказателното поле на съперника. Ден или два преди даден мач винаги отработваме статични положения, тренираме и такива комбинации. Радвам се, че бях на правилното място и вкарах този гол.

- Ботев? Това силен отбор ли е в България?
- Стабилен тим, според българските мерки. Участва в квалификациите за Лига Европа. Победи ни на финала на Купата на България през миналия сезон, а след това ни надви и за Суперкупата. Затова мачът беше изключително труден и важен.

- Ще получите ли премии за гола и победата?
- Не! При нас има система, според която премии в клуба се плащат само при победа, която ни праща на първо място в класирането. В момента изоставаме на една точка от ЦСКА. Затова по-важното беше, че спечелихме и не изоставаме много от лидера. Играхме добре срещу конкурентите за първото място – направихме 0:0 като гост на Левски и победихме ЦСКА с 1:0, но загубихме точки в мачове, където не трябваше да допускаме това. Затова в момента не са важни премиите, а да догоним лидера и излезем на първо място. Трябва да го направим, ако искаме да запазим титлата и да защитим реномето си на най-силния отбор в първенството.

- Как отпразнува победния си гол и успеха със своите съотборници?
- За такова нещо в момента няма време. Сезонът е в своя разгар. Играем няколко мача в сгъстен цикъл – Купата на България, първенството и Лига Европа. Точно затова победата над Ботев вече е в историята. Готвим се за следващата среща.

- В Лига Европа Лудогорец е в група с Хофенхайм, Брага и Истанбул Башакшехир. Ще се класирате ли за следващия кръг на турнира?
- Действително, групата ни е трудна! Вероятно една от най-силните в турнира. Лудогорец обаче е опитен отбор в евротурнирите. Затова имаме шансове. В първия мач се представихме силно в Турция и направихме 0:0. Заслужена точка, въпреки че на моменти домакините бяха по-близо до победата, но и ние имахме шансове да вкараме гол.

- В националния отбор на Украйна беше назначен скаут. Андрей Воронин ще следи за представянето на легионерите. Мислите ли, че той ще успее да дойде в България?
- Не мога да коментирам подобна тема. Треньорският щаб сам решава кои играчи да следи и на какви мачове да ходи. Разбира се, аз четох за това, че Воронин ще бъде скаут. Моята задача е да играя на ниво, което да ми спечели място в националния отбор и тогава със сигурност ще бъда повикан.

- Дълго ли мислите да се задържите в Лудогорец? Имаше ли предложения да смените отбора или първенството?
- Мисля, че няма смисъл да се съжалява за неща, които е можело да се случат. През лятната пауза имаше оферта от един европейски отбор, но то не удовлетвори ръководството на клуба. Затова в момента съм играч на Лудогорец. Имам договор за две години. Моята задача е професионално да изпълнявам задачите си на терена и да се готвя съвестно за мачовете, а не да мисля за предложения от други клубове. Времето и представянето ми ще покажат как ще продължи кариерата ми.

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма