Дванадесет девойки облякоха вчера за първи път екипа на Етър и направиха първите си занимания с топката на терена на „Спортно Търново” под ръководството на треньора Илиян Киряков. Повечето от тях обаче показаха добро владеене на коженото кълбо, което означава, че футболът отдавна вече ги е пленил с магията си. Така бе положено и началото на женския футбол в Етър Велико Търново, пише sport-vt.com. Клубът продължава записването на желаещите да тренират футбол девойки до 17 години. „Пионерките” са на възраст от 10 до 17 г., но повечето от тях са 14-16-годишни и са от различни великотърновски училища. Интересното е, че сред тях е и Грета Филева – внучка на Треньор № 1 на Вeлико Търново за XX век Георги Василев.

На първото занимание бе и президентът на клуба Александър Нанков, който е инициатор на това начинание. „Марката „Етър” задължава сериозно отношение към развитието на футбола, а това включва освен работата с представителния отбор и ДЮШ, също и развитието на женския футбол. Защото интересът става все по-голям към футбола с участието на жени. Етър не може да стои настрана от тези процеси, така че ние се стремим към по-широко развитие. Организацията тепърва я създаваме, но треньор ще бъде Илиян Киряков, който е едно голямо име, легенда в българския футбол. Той е доказал, че това е човекът, на когото можем да се доверим. Започваме с 12 момичета, но идеята е да оформим достатъчно голяма група и да участваме в първенствата на страната. Момичетата вече получиха екипи за тренировки и анцузи, след това ще продължим да надграждаме в тази посока и за турнирите те ще имат официални екипи, както и всички от клуба. Смятам, че ще има и още желаещи момичета, тъй като ние ще им предоставим добри условия за развитието на женския футбол. Специално благодарим на „Спортно Търново”, който ни осигурява възможността девойките да тренират на спорттия комплекс”, заяви Александър Нанков.

Треньорът Илиян Киряков поясни, че новият отбор ще води тренировки три пъти седмично – вечер на терените на „Спортно Търново”. „Инициативата за развитие на женски футбол е на г-н Нанков и я приемам много положително. Всички знаят, че има интересни програми за развитие на този спорт, той навлиза и в България. Надявам се да дойдат и още момичета, да сформираме един добър отбор и да се готвим. Започваме с 12 момичета, само едно отсъства, но се надявам в най-скоро време да оформим една сериозна група от 20 човека. Те са на възраст от 10 до 17 години, преобладават повече 14-16-годишните. Те са от различни великотърновски училища. Интересното е, че сред тях е и Грета, внучката на треньора Георги Василев. Нейният дядо ме учи навремето на футбола, сега аз ще уча нея", коментира Киряков.

Първо трябва да минем през Спортния диспансер, което е много важно. Ще направим всичко възможно да тренираме три пъти седмично. „Спортно Търново” ни предоставиха безплатно терен, за което им благодарим. Записването продължава, интерес има, така че сега най-важното е да сформираме отбора, а резултатите ще идват тепърва”, заяви Илиян Киряков.