Дунав (Русе) официално престана да съществува. Клубът, който е сред най-добре представящите се в Източната “Б” и с изключително богата история, обяви фалит. Преди години Дунав не само беше постоянен член на родния елит, но участва и в евротурнирите, където е побеждава не кой да е, а италианския гранд Рома. Днес обаче Дунав вече е в историята. Голмайсторът на тима Росен Каптиев разказа повече за ситуацията пред БЛИЦ.

-Росене, какво се случи и защо се стигна до края на Дунав?

-Разформировахме отбора вчера. Играчите сме свободни да си търсим нови клубове. До последно се надявахме, че нещата ще се наредят, защото се представяхме добре и имахме сили даже да се класираме за “А” група. За съжаление отново в “Б” групите има отказващи се отбори. БФС трябва да вземе мерки, защото това се случва в пореден сезон. Казват ти “Фалит” и край, имаме една седмица да си намерим отбори.

-Кой е виновен?
-Всички са виновни. От една страна президентът, а от друга градът. Оказа се, че местните фирми не искат да помогнат. Питах няколко пъти дали няма да се намери някой, който да дава пари. Може би няколко фирми можеха да ни спасят. За съжаление градът не се събуди и приказката на Дунав свърши. Три години имахме един и същ отбор и играехме все по-добре. Вчера като разбраха за края, целият град започна да говори, но никой не дойде да даде пари.

-Собственикът Валентин Христов защо се отказа да ви финансира?

-Каза, че няма пари и не може да намери. Никой не ни обясни защо е така. Според слуховете фирмите не искат да дават пари на този човек. Щом не му вярват - да дойдат при нас. Нямаме против да влизат в съблекалнята и да дават премии директно на отбора, като не вярват на президента. Не знам защо никой не се сети за това.

-В последните седмици се появи руският бизнесмен Андрей Иванов, който трябваше да купи отбора. Какво се случи?
-Чакаха го до последно. Доколкото знам, той е строителен предприемач. Сделките му са в Русия, така че нищо не е потвърдено. Още като го видях, всичко ми беше ясно. Казах на момчетата, че е несериозен и нищо няма да излезе. Колко отбора вече взима в България? Говори се за Гоце Делчев, Балчик, нещо да е направил? Шефовете и кметът до последно се надяваха, а той само обещаваше. Като искаш един отбор, отиваш и за 3-4 дни го купуващ, видя се, че той няма да ни спаси.

-Наистина ли ви даде премия от по 25 лева?
-Така се случи, че дойде един тип Пейчев като негов представител. Влезе и каза, че руснакът има намерение да ни взима, но в края на седмицата. Обяснихме му, че не можем да чакаме, защото затваря трансферният прозорец. Решихме, че в понеделник си тръгваме. Обеща да предаде на руснака. Каза че за мача с Равда ще ни даде 500 лева. Помислихме, че 500 на човек и се зарадвахме, а той вика: “500 лева да се почерпите”.

-Появиха се информации, че балдъзата на Николай Банев ще помага. Истина ли е?

-Тя е свързана с руснака. Трябваше да се грижи за делата му. Какво направи, даде 2-3 интервюта и това бе всичко.

-Откога не сте взимали заплати и премии?
-Всеки има да взима пари. Общо 10 премии и 3 заплати. Сега с фалита няма да си ги получим.

-Как живеехте през последните месеци?
-Даваха ни по 200-300 лева, колкото да изкараме седмицата. Това са много малко пари, нямаме осигурена храна, а някои от нас се грижат за семейства, живеем в чужд град.

-Защо въпреки всичко стартирахте толкова добре сезона?
-Това е най-голямата ми мъка. Тръгнахме отлично. Всички казват, че имаме най-стойностния отбор. Просто сме с класа над останалите и затова побеждавахме.

-Миналата година имахте шанс да влезете в “А” група, защо се отказахте?
-Има много причини. Първо през зимата нямахме подготовка и накрая нямахме сили. Тренирахме само на сняг. Видя се, че не може без подготовка. Чуваше се, че някои момчета са продавали мачове, аз не мога да го кажа, защото не съм ги видял. Другото е, че 3 кръга преди края ни предстояха важните мачове и имахме контузени. Искахме да играем в “А” група, все пак Дунав не е бил в елита 19 или 20 години. Не ни стигнаха силите и това породи слухове.

-Какво ще правите сега?
-Вчера се събрахме да направим един последен квадрат, даже не беше тренировка. Седнахме после на масичка на кола и бира да се видим за последно. Веднага почнаха да звънят отбори. След като има интерес, значи сме направили нещо. Имаме опитни играчи - Любомир Иванов, Светлин Симеонов-Пинчера, Людмил Киров, Радослав Комитов ще си намерят отбори. Младите, сред който брат ми Владимир, се включиха добре и натрупаха опит. Дано попаднат на отбори с по-добра организация, защото не знаят какво е това.
ВЕНЕТА ЯНЕВА, БЛИЦ