ЦСКА победи с 3:1 Миньор (Перник) в мач от 13-ия кръг на "А" група. Над всички в двубоя беше Янис Зику, който се отчете с хеттрик за десетия успех на "червените" в първенството. Така ЦСКА събра актив от 32 точки и свали Лудогорец от върха. Тимът от Разград е с 31, а утре му предстои тежко гостуване на Черноморец в Бургас.

Румънският голаджия наказа Иван Чворович в 23-ата, 74-ата и 77-ата минути и така вече има 12 попадения на сметката си, като води убедително в листата при голмайсторите в "А" група. Зику дори вкара още един гол, но той не беше зачетен заради засада.

Крум Бибишков се разписа за 1:1 в 64-ата минута. Именно тогава избраниците на Стойчо Стоев създадоха единствената опасност пред вратата на Иван Караджов за целия двубой. Юношата на ЦСКА пази днес при отсъствието на Райс Мболи, който е ангажиран с националния отбор на Алжир.

Треньорският щаб на "червените" начело с Димитър Пенев направи доста промени в титулярния състав за днешния мач, след издънката в миналия кръг - 2:2 при гостуването на "Ботев" (Враца). В групата за двубоя с Миньор не попаднаха Грегъри Нелсън и Мишел Платини. БЛИЦ първи ви информира, че двамата симулират контузии, тъй като са недоволни от обстановката в отбора.

Сред титулярите се завърна Иван Бандаловски, който се възстанови от контузията, която лекува известно време. Мястото на наказания Пламен Крачунов зае Петър Стоянов. Последният си партнира с Костадин Стоянов в центъра на защитата. На левия бек този път започна Румен Трифонов, а Адемар остана на пейката. Местата на извадените от групата Грегъри Нелсън и Мишел Платини заеха Спас Делев и Станислав Костов, които действаха по крилата, подпомагайки Янис Зику и Жуниор Мораес. Костов обаче не впечатли с изявите си и престоя на терена до 66-ата минута, когато отстъпи мястото си на Александър Якимов.

През първото полувреме "армейците" контролираха събитията на терена и непрекъснато атакуваха към вратата на Чворович. В 3-ата минута Спас Делев стреля с десния крак и изпрати топката покрай целта. Няколко минути по-късно Галчев центрира в наказателното поле на гостите, където Янис Зику с глава прати топката над напречната греда. В 13-ата минута Жуниор Мораес опита да изненада Чворович с удар от дистанция, но опитът му беше неуспешен. След наложеното териториално превъзходство на "червените", те логично стигнаха до попадение. В 23-ата минута Борис Галчев се пребори с двама играчи на Миньор и почти от аутлинията подаде към точката за изпълнение на дузпа. Там беше румънският голмайстор Янис Зику, който не остави никакъв шанс на Чворович и откри резултата - 1:0.

Натискът на ЦСКА продължи и след гола, като в 27-ата минута Галчев подаде добре към намиращия се в предни позиции Делев, но страничният рефер маркира съмнителна засада. Малко след това Петър Стоянов пробва своя изстрел със силен удар от дистанция, но не намери рамката на вратата. В 37-ата Жуниор Мораес навлезе в наказателното поле на гостите и шутира, но неточно. Две минути по-късно Зику с хитро подаване намери Станислав Костов в добра позция, но талантът прати топката право в стража на Миньор. В 41-ата минута попадение на Спас Делев беше отменено заради засада.

Гостите рядко поглеждаха към вратата на Караджов и не затрудниха вратаря на домакините. Брахими и Василев опитаха далечни изстрели, но те бяха много неточни.

През втората част атаките към вратата на гостите продължиха и в 51-ата минута Румен Трифонов стреля неточно от границата на наказателното поле. Минута след това и Зику прати топката в аут след диагонален изстрел. В 56-ата Спас Делев стреля слабо и право в ръцете на Чворович. Малко след това Делев получи жълт картон. Противно на логиката и показаното на терена гостите изравниха резултата в 64-ата минута. Автор на попадението стана Бибишков, след като получи добро подаване от направилия отличен пробив отляво Васил Божиков - 1:1.

В 69-ата минута Зику прати топката в мрежата на "жълто-черните", но се оказа, че е в положение на засада. В 73-ата Чворович спаси силен изстрел на Спас Делев и топката излезе в ъглов удар. Нападателят от село Ключ центрира в наказателното поле, където най-съобразителен се оказа Янис Зику, който с глава даде преднина на "армейците". Румънецът беше оставен непокрит малко пред голлинията и без проблем направи 2:1.

Три минути по-късно Зику записа своя хеттрик. Румънецът получи топката от Бандаловски в наказателното поле на Миньор, беше с гръб към вратата, завъртя се моментално и стреля неспасяемо в долния десен ъгъл - 3:1.

До края на мача в игра се появиха Станко Йовчев и Адемар, който в 88-ата минута зае мястото на героя Зику, напуснал терена под бурните аплодисменти на феновете.

Така ЦСКА излезе на върха в "А" група поне за 24 часа. Миньор остана в средата на таблицата с актив от 13 точки.

Мачът по минути - ТУК

ЦСКА - МИНЬОР 3:1
1:0 Янис Зику (23), 1:1 Крум Бибишков (64), 2:1 Янис Зику (74), 3:1 Янис Зику (77)
cska_logo.JPG
ЦСКА: 12.Иван Караджов, 11.Иван Бандаловски, 6.Костадин Стоянов, 22.Петър Стоянов, 8.Румен Трифонов, 5.Тодор Янчев, 18.Борис Галчев, 14.Станислав Костов (66-16.Александър Якимов), 7.Спас Делев, 10.Жуниор Мораес (82-15.Станко Йовчев), 27.Янис Зику (88-3.Адемар)
Резерви: 88.Благой Макенджиев, 2.Павел Виданов, 3.Адемар, 15.Станко Йовчев, 16.Александър Якимов, 25.Ангел Грънчов, 77.Саша Живец


min_pk_logo.jpg
МИНЬОР: 91.Иван Чворович, 2.Васил Божиков, 4.Николай Христозов, 5.Борислав Стойчев, 7.Милен Василев (46-77.Любомир Тодоров), 14.Ивайло Цветков, 17.Ванчо Траянов (87-10.Томислав Павлов), 32.Костадин Марков, 9.Том, 42.Фарес Брахими (72-28.Явор Въндев), 76.Крум Бибишков
Резерви: 1.Николай Банков, 3.Иван Михов, 10.Томислав Павлов, 11.Илиян Илиев, 13.Ивайло Стоянов, 28.Явор Въндев, 77.Любомир Тодоров
Треньор: Стойчо Стоев

София, стадион "Българска армия"
Съдия: Радан Мирянов
Жълти картони: Спас Делев, Жуниор Мораес (ЦСКА); Ивайло Цветков, Явор Въндев (Миньор)