Спортният директор на Левски търси начин, по който сините по-бързо да излязат от кризата, в която се намират. Ден след ремито Гонзо проведе среща с Тодор Батков, а след това говори пред "7 дни спорт".

- Георги, остава ли Ратко Достанич треньор на Левски?
- Не е уместно и не е времето да се сменя треньорът на Левски. Този човек работи 2,5 месеца в Левски, работи добре и точно сега мисля, че една смяна по никакъв начин няма да помогне на отбора, а само ще навреди.

- Докога ще е доверието ви към треньора?
- Аз съм първият човек, който ще смени треньора, ако видя, че не си върши работата и не съм доволен от това, което прави. За момента виждам, че Ратко работи денонощно, показва на футболистите неща, които не са и подозирали, че има във футбола, мести ги по терена и ги учи като малки деца. И се получава един парадокс, че колкото повече се работи, толкова повече резултатите са катастрофални. Специално за мача с Локомотив в Пловдив видяхме, че този отбор на Левски не може да издържа да играе в цикъл сряда-събота. В 60-ата минута започнахме да отстъпваме, да не приемаме единоборствата и дадохме на Локомотив да направят натиск, а ние да се върнем в нашата половина.

- В Пловдив вкарахте два гола, но отново изпуснахте положения?
- Това е наша стара слабост. Отново имахме 4-5 чисти положения. Йовов и Христов изпуснаха. Не искам да обвинявам някой от играчите, макар че думите ми може би така ще звучат, но за да биеш, трябва да вкарваш положенията, които създаваш. Иначе не може да победиш. Вкарахме два в Пловдив, но не бихме. За момента това са хората, с които разполагаме.

- Обсъждана ли е треньорска смяна въобще?
- Най-лесно е сега да махна треньора и да кажа: "Ето, идва друг, той поема нещата". И така да избягам от отговорност, за да се тушира напрежението в отбора. Твърдя, че в мачовете с Локо (Сф), Черноморец, Лацио и Локо (Пд) ние доминирахме, създавахме положения, опитвахме се да спечелим мачовете си, контролирахме играта. Липсваше ни късмет, шанс, класа, не вкарахме тези ситуации, които създадохме. Допуснахме голове от елементарни, индивидуални грешки. Няма да казвам имената на хората, които носят вина за това. Те сами си знаят кои са. Всичките допуснати голове от тези мачове са детински грешки, които лишават отбора от победа.

- Тук доста от грешките са вратарски. Такива не допусна ли и Георги Петков в двата мача с Дебрецен, той получи голове от далечно разстояние?
- И Георги имаше вина за тези голове. Той толкова мачове е извадил на Левски, че ние няма как да се сърдим на Петков. Донякъде може да оправдаваме Цветан Димитров, че в три поредни мача той допуска голове вследствие на негови грешки. Този вратар пази на две години веднъж, но той е в Левски от три години, тренира с първия отбор до Петков. Това не му дава право да допуска такива евтини грешки. Няма да се оправдаваме с него, но това е факт.

- Ратко Достанич подавал ли е оставка пред вас?
- Да. След мача с Черноморец в Ловеч го направи. На мнение съм, че Ратко работи добре и не мисля, че решението на проблемите в Левски ще бъде със смяната на треньора.

- Все пак на срещата със собственика на клуба обсъждахте ли треньорска смяна?
- Не. Нормално е след тези незавидни резултати да се искат жертви и феновете и журналистите търсят жертва. Аз и г-н Батков сме на мнение, че това не е правилният начин да се излезе от тази криза.

- Какво си казахте с Тодор Батков и очаквали ли сте да ви е толкова трудно като ръководител в Левски?
- Донякъде очаквах, че ще има проблем, но не толкова голям. Очаквах, че ще има трудности, но не с такава сила. Не мислех, че ще паднем от Черноморец, ЦСКА и Локо (Сф). Характерът ми е такъв от дете. Никога няма да се предам. Проблем е, че се струпаха много контузии на водещи футболисти и това се отразява на представянето. Всичките нещастия дойдоха накуп. Трябваше да се пренареждат футболистите, да играят на непривични постове и оттам това създаде допълнително напрежение.

- Докога ще е доверието ви към Достанич - до Нова година или по-дълго?
- В Левски никой няма кредит на доверие. Всеки един трябва да се доказва по всяко време.
Ратко работи добре, но няма резултати. Ако нещата продължават така, ще търсим друг вариант и може да прибегнем до смяна. Но не е правилно по средата на сезона да сменяме треньора. За момента Ратко е човекът, който ще ръководи Левски и ще се опита да извади отбора от неприятната ситуация.

- Няма ли други варианти?
- Нормално е да има и други варианти и да са имена, които са около Левски. На срещата с г-н Батков не сме обсъждали това кой да е треньор, а как да вдигнем Левски от ситуацията.

- Коментирате ли с треньора титулярите и схемата на игра?
- Нормално е да говорим с него, но схема, титуляри и как да се водят тренировките решава Ратко, не аз. За младите в тима - Васев, Табаков, Балджийски, аз препоръчах да се вземат в първия отбор. Това обаче е политика на клуба към младите. Табаков получи шанс да играе срещу Лацио, но не защото е млад, а защото го заслужи с представянето си в тренировките.

- България е страна на слуховете. Станимир Стоилов гледа мачове на Левски и името му се спряга за треньор веднага, същото важи и за Херо?
- С Мъри съм в добри отношения и се виждаме от време на време. Той обаче има договор с националния отбор за още 2 г. Херо не съм го виждал от зимата, когато се върна с нас от Анталия със самолета. С никого не са водени разговори. За момента не е удачна треньорска смяна. Без значение кой е треньор на Левски и как се казва той. Който и друг да дойде, няма да може да направи така, че Левски да изглежда по-различно. Левски не е безпомощен, не се е предал. Просто ние не може да си вкараме положенията, допускаме грешки и губим. Има отбори, които се защитават добре, правят една атака и бият. Барселона атакува цял мач, получава два гола, но вкарва три и бие. Ние не сме на това ниво. Локо Пд ни вкарват два гола без положение, Черноморец ни вкарва гол без реално положение. Лацио ни отбеляза 4 гола след 4 индивидуални грешки.

- Някой разочарова ли ви?
- Много хора ме разочароваха. С повечето съм играл заедно и зная качествата им. Но имаше футболисти, от които очаквах много повече. Най-разочарован съм от мача с ЦСКА, където играха футболисти, които трябваше да докажат, че имат място в Левски. Да покажат, че мястото им е на терена, а не като резерви.

- Как Левски ще излезе от кризата тогава?
- За да може да излезем от кризата, трябва да се изчистят тези индивидуални грешки, които се правят. Не съм съгласен с мнението на хората, че Левски играе трагично. Левски се опитва да играе футбол, да придобива някакъв стил, но индивидуални грешки ни лишават от победа. Надявам се след завръщането на контузените ни състезатели проблемите да отпаднат.

- На какво се дължат индивидуалните грешки, които се допускат - неумение, липса на класа или притеснение, че са в Левски?
- Най-точният отговор е от всичко по-малко.

- След мача на "Лаута" Бардон каза: "Или сме преуморени, или някои не искат да играят". Има ли бойкот срещу треньора?
- Не. Категорично няма. Това в Левски, докато съм аз тук, няма да се случи. Може би са преуморени играчите, но тези футболисти нямат сили да издържат цикъл сряда-събота и оттам се получава спад в играта на Левски. Срещу Лацио имаше ритъм почти до края на мача, загубихме 0:4, но нито един от футболистите не спря да иска да спечели мача. След три дни в Пловдив за час игра се видя, че темпото се намалява, футболистите не са свежи.

- Каква е причината?
- Лоша физическа подготовка през последната една година. И като ти дойдат тежките мачове, не си готов да издържи. Даваш всичко в Европа и у нас до 60 минута и падаш надолу.

- Но Левски последната година стана шампион?
- Левски има силни футболисти като индивидуалности. Станахме шампиони благодарение на факта, че вкарвахме голове без положения. Сега имаме положения, но не може да вкарваме голове.

- Загубена ли е титлата?
- След като се види класирането и това на колко точки Левски изостава, е нормално това да се мисли. Ние ще направим всичко възможно да заличим разликата. Не е нормално Левски да е на това място. Абсурдно е. Всички трябва да дават повече от себе си, за да се върнем там, където е мястото ни. Ще се борим със зъби и нокти да вземем максимума.

- Ще се върнете ли отново в игра?
- Моето връщане е някакъв компромис и не е вариант за Левски. Годините минават, да се върна и да играя, ще е 6 месеца или година, а това не е вариант за Левски. Левски трябва да има политика, в която да се гледа бъдещето. Да направиш отбор, който да е на ниво 2-3 години и тогава да го подменяш. На Левски му трябва промяна след Нова година, но дотогава това ще са хората, които ще изнесат оставащите мачове.

- Има ли интерес към футболисти на Левски?
- Не. Сега трансфери не могат да се правят. Както и ние нямаме конкретно запитване към даден играч. До декември се надявам нещата да са уточнени, играчите набелязани и през януари те да започнат подготовка с отбора.

- На какво се дължат многото контузии на титуляри в тима?
- Тези футболисти просто не са подготвени, след като изиграят два пъти мачове сряда-събота, идват проблемите - разстежение, скъсване.

- Чия е вината, че в Левски има 5-6 стопера, само един десен бек, само 2 дефанзивни халфа и по едно ляво и дясно крило?
- На този въпрос не трябва да отговарям аз, а предишното ръководство на клуба. Това наследихме, с това работим. Тя е правена с години. Тези футболисти са тук, не се взеха нови на нужните позиции и затова сме на това положение. И колкото Кокала да казва, че съм гледал други мачове, това е истина. Не може година да не си направил разбор в съблекалнята, а сега след всеки мач да правиш разбор пред медиите. Най-малкото трябва да има колегиалност от негова страна.