Втородивизионният Литекс ще стане общински клуб, стана ясно от изявление на кмета на града Страцимир Петков. Той обясни, че Община Ловеч ще получи като дарение от дружеството „Ловеч спорт 96“ градския стадион, тренировъчната база с прилежащите терени и сгради, както и ще придобие безвъзмездно собствеността на футболния отбор Литекс.

Това означава, че след като се оттегли от ЦСКА, Гриша Ганчев спира кранчето и на ловешкия клуб, който към момента е на деветото място във Втора лига.

Страцимир Петков обясни пред БТА, че в Общината са внесени предложения за безвъзмездно дарение на градския стадион с 13 изградени сгради, тренировъчната база от 113 декара и още един терен в близост до нея, както и сградата на бившия басейн.

Петков припомни, че „Литекс комерс“ притежава ловешкия футболен клуб от 1996 г. а „Ловеч спорт 96“ стопанисва и управлява стадиона и тренировъчната спортна база, като 51 процента са на „Литекс комерс“, а 49 на сто е делът на Общината.

„Апортните вноски, с които е влязла Общината 1996г., са разделени на три и сега по този начин ние ги получаваме обратно като дарение. Дружеството е направено с цел развитие на спорта в града и инвестиция от страна на „Литекс комерс“, а Общината участва с имоти. Сега „Литекс“ ни дарява имотите, от което следва прекратяване на съвместното дружество. Единият от имотите ще получим с тежести – малко над 100 хиляди лева, но данъчната оценка на това игрище е 138 хиляди лева. Всички други имоти са безвъзмездни. Придобиваме ги с подобренията в тях“, обясни кметът на Ловеч.

По думите му за стадиона ще са необходими повече средства за поддръжка, но той има идея как Общината да се справи с това.

Придобивайки тези имоти, футболният клуб ще стане общински. „Ще трябват немалко средства той да се поддържа и да се администрира. Аз водя вече такива разговори и за членове на новия управителен съвет, който ще взима решения. В него ще влязат и хора от бизнеса“, добави Страцимир Петков.

По думите му футболният клуб ще бъде прехвърлен на Общината без задължения. Името на отбора ще се промени, спортните хора имат предложения.

Кметът каза още, че е трудно да бъде поддържан професионален клуб в „Б“ група. „Усилията, които правя, ако отборът както върви в момента – видимо ще остане в „Б“ група, да успеем един сезон да го задържим в тази група. Средствата и силите, които виждам, че мога да постигна в момента, са участие във „В“ група – непрофесионален футбол. Там сумата е три пъти по-малко. Средствата, за които разговарях със спонсорите, са напълно постижими за тях“, каза още Петков.

Освен спортните имоти, от „Литекс комерс“ АД даряват на Общината още един, който е в центъра на града.

Предложенията обаче ще се разглеждат от постоянните комисии в местния общински съвет следващата седмица, а окончателното гласуване е на редовното заседание в края на месеца.

ВTOРА ЛИГА - СЕЗОН 2023/2024