Националният ни отбор продължи трагичното си представяне и в Киев, където гостува на Украйна за контрола и претърпя загуба с 0:3. "Трикольорите" тотално разочароваха с изключително слабото си представяне на стадион "Валери Лобановски" и само могат да бъдат доволни, че не си тръгнаха разбити с по-изразителен резултат. Двубоят беше дебют за новия селекционер Михаил Мадански, заменил Лотар Матеус начало на държавния тим.

Украйна поведе още в 7-ата минута, когато Евгени Селин наказа Николай Михайлов. В 38-ата същото стори и звездата Андрий Шевченко, а крайното 3:0 за селекцията на Олег Блохин оформи Андрий Ярмоленко в 82-ата минута.

Най-запомнящото се положение пред вратата на Украйна беше в 23-ата минута. Тогава удар с глава на Иван Бандаловски срещна дясната греда. В началото на втората част защитникът на ЦСКА получи контузия и не успя да продължи участие в двубоя. По-късно заради травма играта напусна и Георги Миланов. Талантът от Литекс, както и Христо Златински, Александър Цветков и Георги Терзиев записаха дебют за "А" тима на България. И четиримата обаче не направиха нищо запомнящо се и едва ли ще искат да си спомнят за първия си мач за родината.

Украинците започнаха по-активно срещата и попадението в нашата врата не закъсня. В 7-ата минута дебютантът в състава на домакините Евген Селин откри резултата. Олег Гусев центрира от корнер, Дмитро Чигрински засече топката с глава пред Николай Михайлов, след което защитникът Селин я довкара отблизо - 1:0.

4_4.jpg

В 22-ата минута далечен изстрел на Христо Златински беше отразен със сетни усилия от Шовковски. Халфът на Локо (Пд) получи топката от Рангелов и стреля от над 20 метра, но стражът на Украйна демонстрира отличен рефлекс и изби в корнер. Нападателят на Енерги (Котбус) беше на върха на атаката заедно с Валери Божинов. Двамата обаче разочароваха в мача, като играчът на Спортинг (Лисабон) очевидно мислеше повече за предстоящата му сватба в неделя с плеймейтката Николета Лозанова.

Само секунди след пропуска на Златински, последва гредата на Бандаловски. Халфът на "смърфовете" центрира от корнер, бранителят на ЦСКА надскочи Селин, но малшансът ни лиши от изравняване на резултата.

В 28-ата минута Костадин Стоянов сгреши, което за малко да се окаже фатално. Бранителят на ЦСКА загуби топката на границата на наказателното ни поле, Ярмоленко му я отне и стреля, но за наше щастие встрани от вратата на Михайлов. Малко преди това и Владимир Гаджев сбърка, подарявайки кълбото на противников състезател, който обаче не успя да се възползва от това.

В 38-ата падна второто попадение в мрежата на България. Вкара го звездата на Украйна Андрий Шевченко. Ярмоленко с лекота преодоля Бандаловски, след което подаде на Гусев, който стреля, Михайлов изби, но оставеният непокрит Шева направи добавка и без проблем от близко разстояние прати топката в опразнената врата - 2:0. При ситуацията цялата ни отбрана действа крайно неразчетено.

3_11.jpg

В началото на второто полувреме влезе Ивелин Попов, който смени Димитър Рангелов, а Владислав Стоянов застана на вратата на мястото на Николай Михайлов. Последваха доста смени и в двата отбора. И след почивката избраниците на Мадански не успяха да стигнат до голова ситуация пред вратата на домакините.

За сметка на това украинците поразиха за трети път вратата ни. Направи го Андрий Ярмоленко в 82-ата минута. Коноплянка получи топката отляво и центрира остро към далечната греда, откъдето непокритият Ярмоленко се разписа от близко разстояние, оформайки крайното 3:0.

Десетина минути по-рано Манолев изчисти топката от голлинията след силен изстрел на Руслан Ротан. Така и при Михаил Мадански националите ни продължиха трагичното си представяне. В последните си 5 мача България записа 4 загуби и 1 равенство, а във вторник им предстои последната евроквалификация с Уелс, която е от 21:05 часа на "Васил Левски".

Контролата по минути - ТУК

УКРАЙНА - БЪЛГАРИЯ 3:0
1:0 Евген Селин (7), 2:0 Андрий Шевченко (38), 3:0 Андрий Ярмоленко (82)

УКРАЙНА: 1.Олександър Шовковски, 21.Богдан Бутко, 5.Денис Гармаш (46-14.Руслан Ротан), 27.Дмитро Чигрински, 33.Евген Селин, 17.Тарас Михалик, 9.Олег Гусев (46-19.Евген Коноплянка), 4.Анатолий Тимошчук, 6.Андрий Ярмоленко, 7.Андрий Шевченко (53-11.Евген Селезньов), 25.Артьом Милевски (65-8.Олександър Алиев)
Селекционер: Олег Блохин


БЪЛГАРИЯ: 13.Николай Михайлов (46-1.Владислав Стоянов), 11.Иван Бандаловски (54-3.Георги Терзиев), 15.Иван Иванов, 21.Костадин Стоянов, 2.Станислав Манолев, 23.Христо Златински (67-17.Георги Миланов), 5.Александър Цветков, 18.Владимир Гаджев (50-7.Благой Георгиев), 19.Стилиян Петров, 10.Валери Божинов (50-14.Валери Домовчийски), 20.Димитър Рангелов (46-9.Ивелин Попов)
Селекционер: Михаил Мадански

Киев, стадион "Валери Лобановски"
Съдия: Павел Краловец (Чехия)
Жълти картони: Христо Златински, Станислав Манолев (България)