На 15 март, вторник, кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов каза, че ще има конгрес на 18 март 2022 г., въпреки че от централата официално обявиха неговата отмяна. Тя бе потвърдена и вчера чрез сайта на футболния съюз.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Поради тази причина Sportal.bg провери дали Устава на БФС позволява да се проведе конгрес без участието на настоящия президент Борислав Михайлов.

Пече се нещо страшно у нас след зова за война

В чл. 42 (1) пише следното: “Заседанията на конгреса се ръководят от президента или упълномощен от него вицепрезидент или друг член на ИК.”


А чл. 45 (2) допълва, че протоколите се подписват от ръководещия заседанието и членове на секретариата.

Това значи, че Димитър Бербатов и поддържащите го клубове не могат да го изберат законно за президент на БФС, тъй като по устав нямат право да ръководят конгреса.

Бербатов не може да използва в своя полза и факта, че 4-годишният мандат на президента и Изпълкома е изтекъл, тъй като чл. 32 (2) е категоричен, че Михайлов и ИК продължават да изпълняват правомощията си до провеждането на нов избор.

Начините за свикване на конгрес при събиране на подписка на минимум 1/3 от клубовете са два: или БФС удовлетворява желанието им и организира конгрес, или това става чрез съда - както се случи през октомври 2021 година.