Игровият прогрес на ЦСКА, особено в последните им три двубоя, е факт. В същото време обаче синдромът ''Белчев'' се прояви на няколко пъти в рамките на общо 10 изиграни официални мача. От една страна по-непретенциозните ''червени'' фенове са доволни, че любимият им тим играе по-приятно за окото, ала от другата страна са тези, които не са доволни от някои от резултатите и с право.

Прогресът:

От равенството с Лудогорец през победата срещу Б36 Торшавн, та дори и при вчерашната загуба от Локомотив (Пловдив), ЦСКА показва прогрес в разиграването на топката, която е с идея, две, по-бързо от миналия сезон, в градежа на атаките си, използва сравнително често и ефективно единствения си бек в момента - Мазику, пресира, макар и не винаги ефективно. Изобщо ЦСКА на Стамен Белчев изглежда много по-жив отбор от ЦСКА на Милош Крушчич.

Синдромът ''Белчев'':

В 7-те си мача от началото на сезона в efbet Лига ЦСКА имаше три по-трудни мача на теория (очевидно и на практика). Във Варна с Черно море, в София с Лудогорец и гостуване на пловдивското Локо. Предвожданият от Стамен Белчев отбор спечели общо едва две точки, като започвайки от Черно море няма как да не отбележим, че към момента това е най-слабият отбор на ''моряците'' в последните няколко години. Лудогорец - категорично надигран, бе готов да загуби на ст. ''Българска армия'' за първи път в шампионатна среща, но ЦСКА просто не успяха да затворят мача. Нещо, за което си има причина, която ще обсъдим по-долу.

Снощи срещу Локомотив (Пловдив) Стамен Белчев и компания отново изпуснаха нещата от контрол. Или по-скоро така и не успяха да ги овладеят. ''Армейските'' футболисти опитаха да играят своя си футбол, но срещнаха сериозен отпор с агресия и тактическа дисциплина от страна на ''смърфовете'' на Акрапович, които имаха и сериозен късмет да имат два гола аванс на почивката, дошли след автогол на Юрген Матей и удар от дистанция на Цветанов, който също срещна тялото нидерландския защитник, за да влети във вратата на Бусато. Важно е да се отбележи, че ключовата грешка за втория гол на Локо бе на другия централен защитник - Валентин Антов.

Синдромът ''Белчев'' е налице. Хасковският специалист отново има проблем в по-напечените мачове, а ЦСКА под негово ръководство трудно запазва мрежата си суха, както бе и в първия му период. От началото на сезона това се е случвало само два пъти - срещу Славия и срещу БАТЕ Борисов. И ако в първия му престой, макар и подобно, нещата изглеждаха малко по-стабилно заради опитния Николай Бодуров, то сега няма кой да покрива непредизвиканите грешки, ако може да се използва този тенис термин.

А казвайки ''Отново има проблем в по-напечените мачове'', веднага можем да си припомним, че при първия престой на Стамен Белчев в ЦСКА той беше на 10 минути от сериозна крачка към титлата, но воденият от него отбор, макар и с човек по-малко заради глупост на Жеферсон, допусна обрат от 1:2 до 3:2 от Лудогорец в Разград. В същия период ЦСКА на Белчев бе отстранен от ''Левски'' на Делио Роси в 1/2-финален мач от турнира за Купата на България.

Тук е редно е да се отбележи, че и трите съперника на ЦСКА в Лига Европа през този сезон бяха по-слаби от ''армейците''. И индивидуално, и като колектив. Единствено БАТЕ Борисов можеше да им окаже по-голяма съпротива, най-вече заради богатия си европейски опит в последните години, но и това не се случи.

Заслугите и греховете на главния мениджър Стойчо Стоилов:

Добрите трансфери на Стойчо Стоилов през това лято са видни и след изиграването на само няколко мача. Дошлият от Славия - Георги Йомов, е един от най-добрите флангови футболисти в родното първенство, Жул Кейта е няколко пъти по-ефективен и остър по крилото от Греъм Кери и Рафаел Енрике, а на Юнус Санкаре от километри му личи, че е научен футболист, като вече има и два отбелязани гола за ЦСКА. Амос Юга на този етап оставя противоречиви впечатления, а Димитър Евтимов и Тибо Вион все още не са играли.

Едната част от греховете на Стоилов на трансферния пазар в известна степен костваха на ЦСКА 3-те точки срещу Лудогорец. В последните 10 минути, когато ''армейците'' трябваше предимно да мислят за съхраняването на гола аванс, те останаха без типични вътрешни полузащитници. Поради една или друга причина, ЦСКА бе останал на терена с офанзивните полузащитници - Тиаго Родригес и Стефано Белтраме. След раздялата с Рубен Пинто и трансфера на Кристиян Малинов в Белгия в ЦСКА се подсилиха с техни заместници - Юга и Санкаре, но не и със заместници на заместниците, а това в хода на един мач се оказа фатално. Дано не се окаже фатално и срещу Базел в някакъв момент от този толкова важен двубой за ''червените''.

Другият грях на Стоилов е липсата на предвидливост, когато говорим за поста десен бек. Там доскоро ЦСКА разполагаше само с Иван Турицов, който обаче се контузи в мача със Славия, игран преди почти месец. Оттогава ЦСКА експериментира с Пламен Гълъбов на десния бек, като от това страда цялата дясна зона - и в защита, и в атака. Освен че явно не е мислено предварително за това, в ЦСКА почти месец я караха с футболист, който се справя мъчно и на традиционния си пост като централен защитник. Да видим дали с приличането на Вион дългото чакане за ''армейските'' фенове си е заслужавало.

Реалностите преди важния мач с Базел:

Да, Базел наистина преживява период на сериозна игрова неубедителност и криза на резултатите, напрежение между президент и привърженици, и това определено е добра новина за ЦСКА. Но съвсем друг е въпросът дали 31-кратните шампиони на България ще могат да се възползват от тази текуща реалност в швейцарския гранд.

Предимствата на Базел са ясни: домакини са, футболистите им са по-класни от тези на ЦСКА, като отбор са по-обиграни, както и много по-опитни в европейските клубни турнири от настоящите футболисти на ''армейците''. Въпреки това обаче българският отбор със сигурност има шанс и мисията му далеч не е невъзможна, особено ако се представи солидно в защита и материализира поне 50% от чистите голови ситуации, които най-вероятно ще има в хода на срещата.

Източник: fakti.bg