Черно море приема “Левски” днес от 15:00 часа във Варна. Напечен сблъсък, важен и за двата отбора. Варненци са с четири поредни загуби при Георги Иванов-Гонзо, “сините” се тресоха от скандали след издънката с Монтана. Илиан Илиев подаде оставка, но не беше приета от ръководството...

Георги Иванов и Илиан Илиев. Двама големи футболисти, бивши съотборници, разделяли една съблекалня. Но никога големи приятели. По-скоро колеги, защитавали честта на “Левски”, но никога другари. Сблъсъкът днес между двамата е сблъсък на доказване, отмъщение, надцакване или нещо повече. Колкото и двамата да твърдят, че няма какво да си връщат, историята не е забравила конфликтите им. Не е тайна, че Гонзо и Илиан не са в добри отношения, меко казано. За тях говорят, че до толкова са набрали един на друг, че не могат да се гледат. Откъде идва напрежението помежду им? Още като футболисти Гонзо и Илиан Илиев се засичат един полусезон в “Левски”, през пролетта на 1999 година. Тогава Георги вече е основен футболист и голмайстор на “сините”. Играе комбина с Димитър Иванков, Александър Александров-Кривия и Асен Николов-Бебето. Илиан се връща през зимата на 99-та след престой в Гърция. Връща се като национал, участник на Световното 98-ма във Франция, т.е. като звезда и бъдещ лидер. Да ама в “синята” съблекалня вече други са лидерите, пловдивското трио Гонзо, Кривия и Бебето са превзели фронта. Още от тогава Георги Иванов и Илиан Илиев не се погаждат кой знае колко. Съвместният им престой обаче е кратък, след края на сезона Илиан напуска в посока Португалия.

За да настъпят времена на преговори, игрички и перчене. През лятото на 2011 година все още силният човек в “Левски” Тодор Батков иска Илиан Илиев за треньор. Адвокатът не удължава договора на Ясен Петров и търси треньор за новия сезон 2011/12. Първото име в списъка му е Илиан Илиев. По това време Георги Иванов е дясната ръка на мустакатия шеф. Започват преговори между Илиан и Батков, в които се включва и Гонзо. “Синият” директор в един момент се отмята и отсича, Илиан не става за треньор на “Левски”. Даже из кулоарите на “Герена” твърдят, че Гонзо стигнал по-далеч в изказванията си: “Той няма харизмата за нашия клуб, да си стои на село.” Казва подобни неща и на Батков, прави всичко възможно, за да го убеди Илиан да не поема “сините”. Самият Георги Иванов иска цялата власт в отбора, не само треньорската, а и спортно-техническата. Твърди, че е готов и може да се справи и няма нужда да се търсят треньори. Така първи епизод от преговорите с Илиан остават в историята, Гонзо му затваря вратата под носа. А “Левски” е толкова близо. Илиан Илиев обаче не забравя случая, негови близки твърдят, че паметта му никога не изневерява, и за хубаво, и за лошо.

Не след дълго Гонзо се проваля за пореден път на “Герена” и идва Николай Костов. Той обаче изкарва кратък период, а бившият “син” нападател за трети път спасява положението. Преди това обаче...в края на месец март миналата година в “Левски” отново започва лутане за треньори, след оставката на Костов. Първите преговори са със Станимир Стоилов, но Батков го реже заради условието да се върне и Наско Сираков. Вторият вариант е...Илиан Илиев. Варненецът преговаря с Тодор Батков, Иво Тонев и...Гонзо. Който по това време продължава да е спортен директор. Илиан поставя условие: “Поемам “Левски”, ако Георги Иванов не е в клуба. Искам аз да имам цялата спортно-техническа власт.” Шах на “Герена”, как да изгонят или принудят Гонзо да напусне, за да угодят на условието на Илиан, който явно не е забравил предишните преговори и оценката на Георги Иванов за качествата му. Всичко остава във въздуха, нито Мъри се връща, нито Илиан поема “Левски”. Но...по време на разговорите “сините” шефове са категорични към Илиев: “Това е последната ни покана към теб. Или приемаш, или...може никога повече да нямаш такъв шанс.” Така принуждават треньорът от Варна да склони да заработи на “Герена” макар и в тандем с Георги Иванов. Само че Илиан успява да се измъкне от ситуацията, приема офертата, но след края на сезона. Иска да довърши работата в Берое и да започне в София на чисто.

“Невъзможно е Илиан и Гонзо да работят заедно, двамата не могат да се гледат. До края на сезона има много време, ще видим какво ще стане”, споделят близки до “синия” клуб тогава, в края на март. Съдбата обаче се оказва изключително благосклонна към Илиан Илиев. Неговият съперник Георги Иванов се проваля през миналата пролет и подава оставка, но вече и като треньор, и като спортен директор. Радостната новина за варненеца е, че Гонзо си тръгва от “Герена”, този път окончателно. Илиан е спокоен, условието му е изпълнено и няма да му се налага да работи в екип с Георги Иванов. Гонзо обаче сякаш излиза през задния вход. Подава оставка след нов треньорски провал, става ненужен, след като шефовете вече са се разбрали с Илиан да поеме отбора от лятото. “Щом условието му е аз да не бъда в клуба, така да бъде”, отсича Иванов, който напуска, за да дойде Илиан Илиев. Няма място и за двамата в един клуб. Ако “Левски” ги беше събрал, щеше да бъде мъчение./БЛИЦ